Se till att inte råka ut för ID-kapning

Man märker inte att man blivit ID-kapad förrän det är för sent

En av de värsta sakerna med ID-kapningsbrott är att man inte märker att man har fått sin identitet kapad förrän det är för sent. Pengarna är borta från kontot, alternativt så inser man plötsligt att man är skyldig att betala åter lån som man personligen aldrig beställt alternativt mottagit några pengar från.

I boken förekommer en och bra checklista. finns tillgänglig att låna som e-bok i biblioteken samt kan inhandlas på allt-fraktfritt.se. Klicka på bokomslaget för mer Inuti.
ID-kapning

Förargelse och uppgivenhet är milda ord för att uttrycka känslan, för många är upplevelsen livsomvälvande – på ett högst dåligt sätt. När man inser att man har utsatts för ID-kapning så vänder man sig självfallet till polisen , men trots starka insatser är det sällan som ett välgjort ID-bedrägeri går att lokalisera och reda ut.

Förebyggande åtgärder

Vad man ska åstadkomma istället för att ignorera varningarna och hoppas att man slipper bli offer för en ID-kapare är att vidta alla de förebyggande åtgärder man kan – det finns verkligen mycket man kan göra för att skydda sig från ID-kapare förutom att endast vara försiktig med var och hur man sprider personlig information. Det finns säkerhetstjänster att abonnera på, man kan gå samman med grannar för att förhindra brevlådevittjning i bostadsområden, och man kan se till att sprida ut sina pengar på många skilda konton så att man har back-up ifall det värsta skulle äga rum.

Dog Security bevakningstjänst

Genom att betala en struntsumma per år får du tillgång till en mycket effektiv bevakningstjänst kallad Dog Security.

Ifall någon skulle begära adressändring åt dig, med syfte att få din post levererad till sig för att på så vis enkelt kapa din identitet, så varnas du av Dog Security när adressändringen sker. Är det du själv som ändrar adress p.g.a. en reell flytt så kan du bara ignorera varningen som kommer. Det ger dig full koll på om eller när någon som är ute efter att bedra dig håller på att skrida till verket, och du har möjlighet att hejda denne genom att rapportera situationen till polisen innan ID-kapningen genomförs. Det skyddar inte bara dina egna intressen utan ger polisen fler möjligheter att gripa ID-tjuvar innan de ställer till med trubbel.

Det finns också ett flertal andra indikationer som bevakas med Dog Security bevakningstjänst. (Läs mer här.)

Grannsamverkan

Bor du i ett villaområde där flera av dina grannar passar in på profilen för inom ID-kapning speciellt utsatta personer, dvs stabila medelinkomsttagare i åldern 25-40 år utan betalningsanmärkningar, så kan det vara en bra idé att samverka för att förebygga vittjning av brevlådor. De tryggaste bostadsområdena är de mest utsatta och en gärningsman går ofta omkring i samma område flera gånger för att få tag på så många högprofilerade offers privata information som möjligt.

I grannskapet kan man komma överens om annorlunda spaningsrutiner och gärna också bestämma sig för att fotografera misstänkta gärningsmän så att Ifall en ID-kapare rentav dyker upp så har man större chans att få fast denne. En annan verkningsfull metod är att anteckna (alternativt fotografera med mobiltelefonen) okända bilars registreringsplåtar. Det blir betydligt lättare att fälla en ID-kapare för brott ifall det finns fysiska bevis samt kopplingar.

Hemförsäkring

Flera försäkringsbolag inkluderar idag försäkring mot ID-stöld, bland annat finns detta tillägg hos Folksam, Länsförsäkringar och Lärarförsäkringar. Helt klart en sak man ska kolla upp!

Flera konton samt kreditkort

Det är ett stort misstag att ha alla sina pengar på ett och samma kort. Man kan ha sitt kreditkort laddat med de pengar man behöver varje vecka eller månad och hellre utföra täta överföringar mellan olika konton. Sparkontot, som inte är kopplat till ett kreditkort över huvud taget, är det tryggaste stället att samla större summor på, men det bästa är att ha många olika konton och kreditkort som back-up.

Ett ICA-kort har två konton och det ena går inte att nå med kreditkortet så lägger man in pengar på sitt ICA-konto varje månad kan man se till att göra regelbundna överföringar istället för att ha en stor summa på det konto som ICA-kortet leder till.

Sprid ingen upplysning om när du är bortrest

När man planerar att lämna ditt hem, för att bege sig på semester alternativt resa bort i jobbet eller dylikt, så är det idag vanligt att man annonserar ut det i sociala forum som på Facebook eller Twitter. Detta handling är som att ropa efter ID-kapare och något alla ska vara extremt försiktiga med. Ens födelsedag, adress, telefonnummer samt andra personliga uppgifter bör inte heller finnas på forum och i social media.

Kopiera samtliga dina känsliga handlingar

Att fotografera alternativt kopieraeller lista samtliga känsliga dokument samt handlingar som kreditkort, pass, ID-kort, körkort m.m. är en enormt bra back-up om något skulle hända. Sällan memorerar man de uppgifter som finns på ens handlingar, men har man dem tryckta i papperskopior placerade i bankfack alternativt på annat oåtkomligt ställe, och/eller sparade som krypterade dokument på dator (och back-up!), så är man tämligen trygg ifall man skulle bli av med någon av handlingarna.
En sådan fil kan finnas på ett USB-minne eller i datorn. Filen kan krypteras så ingen annan kan öppna den. Olika Zip-program kan göra detta och det finns en mängd program på webben som är gratis.

Olika lösenord

Majoriteten av oss använder samma lösenord till allting, möjligen växlar vi mellan två olika. Dessutom är det vanligt att lösenorden vi väljer är enkla, därför att vi ska minnas dem lättare. Detta system är som bäddat för kapning. Var inloggning bör ha sitt eget exklusiva lösenord och helst något av kombinerat slag – som en mix av stora och små bokstäver plus siffror. För att minnas lösenorden kan man skapa en simpel Excelfil som man krypterar och har på sin dator, plötsligt har man ett mycket tryggare nätliv, och enbart ett lösenord som man måste memorera – det som öppnar ens krypterade Excelfil.

Det finns krypterade säkra lösenordsskyddade system som håller reda på samtliga lösenord på nätet. Det som förmodligen är bäst är Rorm
som även kan generera säkra lösenord.

Låsbara brevlådor hjälper inte

Låsbara brevlådor som påstås vara “säkra” mot brevfiske fungerar inte. Det går att fiska upp posten i alla fall, vanligtvis genom att bara stoppa ner handen. Annars med “plocka upp” verktyg.
Har man en villa som har en stor hög brevlåda och gör sig besväret att låta posten ramla ända mer i botten – i marknivå – så försvårar man brevfisket. Då ökar risken för upptäckt och ID-kaparen väljer möjligtvis nästa hus i stället.