Skumbanan – en smakessens från Aromhuset

Smaksätt ditt kolsyrade vatten tillsammans med spännande smak av skumbanan. Smakessensen Banan blir barnens favorit i bubbelvattnet, kanske tillsammans med Toffee Kola. Eftersom essenserna är helt fria från socker så kan man njuta av smaskig smak av skumbanan utan oro för hälsa, vikt eller sockerchockar.

Smaken av banan förknippar vi vanligtvis med barndomen. Banan ges i mosad form till ordentligt små barn och är praktisk att ge i sitt skal till aningen större barn. Smaken är söt och mjuk och passar därför små barnmunnar alldeles ypperligt. Dock brukar vi fortsätta att älska banan även upp i vuxen ålder. Banan som ingrediens i desserter är vanligt, till exempel Marängsviss, Banana Split alternativt endast vanlig bananglass.

sodavatten

Aromhuset heter det märke av smakessenser för kolsyrat vatten som är framtaget av Gert Strand AB. Det finns 16 annorlunda smaker, däribland Banan. Samtliga 16 essenser är fria från socker samt sötningsmedel och all sötma i essenserna kommer från de naturliga aromerna. Aromhusets Banan ger ens kolsyrade vatten söt och mjuk smak och kan med fördel dessutom blandas med andra smaker. Eftersom banan är en exotisk frukt passar den bra tillsammans med både Melon, Persika och Ananas, men även med Toffee Kola – då själva banansmaken är lite åt skumbananshållet. Det roliga med Aromhusets essenser är att man kan mixa hur man vill och på så vis få fram smaker som annars inte går att finna.

Smaksatt kolsyrat vatten har vunnit mycket mark bland oss svenskar på senare år, vi dricker idag mer smaksatt kolsyrat vatten är naturellt dito och utbudet har ökat omedelbart. Ändå tyckte Gert Strand att det fanns en avsaknad på varierad smakstyrka samt miljövänliga alternativ och fann lösningen med sina essenser. Genom att personligen smaksätta det kolsyrade vattnet väljer man exakt hur mycket smak man vill ha i sitt vatten. Därutöver funkar Aromhusets essenser lika bra i hemkolsyrat vatten som i handlat sodavatten vilket gör att man kan välja det miljövänliga alternativet om man vill. Transporterna av kolsyrat vatten bidrar till otroliga mängder miljöutsläpp och det färdiga sodavattnet är enormt dyrt i jämförelse med kranvatten som kolsyras hemma.

Flaskorna med essens till kolsyrat vatten från Aromhuset innehåller 30 ml arom. Strand rekommenderar att man blandar ungefär 2 ml essens i en liter vatten som utgångspunkt. Därnäst kan man lägga till alternativt dra ifrån efter hur man vill att det ska smaka. Det färdiga smaksatta bubbelvatten man finner i butik har rätt så svag smak, motsvarande ca 1 ml av Aromhusets essenser per liter vatten.

Man kan också nyttja Aromhusets Banan som smaksättare i annat, det är kul att experimentera med smakerna i t ex grädde, yoghurt och glass.

Man doserar aromerna med hjälp av den lilla flaskans kapsyl som rymmer 3 ml, men en doseringspipett följer också med så att man kan dosera med ännu större precision. Det kan behövas ifall man t ex vill smaksätta en tämligen liten mängd vatten.