Smakrikt och härligt vin hemma

Under längre tid har folk uppskattat vin och dess framställning Det finns antika seder av produktion av vin, och i nuvarande Iran har man hittat spår av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens seder spridits och anammats av övriga världen.

Det har därtill blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Många säger att det är ett utmärkt tillfälle att personligen ha möjlighet att utröna skilda vinsmaker. Den som aldrig förr bryggt vin från grunden kan med fördel använda sig av en komplett vinsats. Ifall samtliga instruktioner följs noga så kommer även nybörjaren lyckas och erhålla ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare brukar dock vilja utgå från egna recept, eller rentav prova fram nya recept under processens gång. Enligt EU:s definitioner så tillåts vin i sedvanlig bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, enbart kallas vin ifall vinmusten innehåller pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver dock inte leva upp till dom kraven, och det med fördel. Det ger möjlighet att testa att göra vin på många olika bär samt frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man ska tänka på innan man sätter igång med hemmabryggningen är att granska så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man ej råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan ändra vinets smakkaraktär markant. En annan väldigt viktig del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären alternativt frukterna är fräscht.

För att vara på den säkra sidan ska man förädla sitt vatten med aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol eller högtryckspressat format kol. Kolets potential att rena beror på kvalitativa aspekter som kolets yta i kvadratmeter per gram och porstruktur. Tvärstopp påväxtskydd för rena ytor

Sila vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen bör ske i rumstemperatur. Aktivt kol finns att inhandla genom Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och bilda vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen ej bör vara för små. Ett vattenlås bör vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det tenderar att blidas skum under jäsningen de första dagarna och om hinken inte är tillräckligt stor kommer mäsk ta sig ut genom vattenlåset.

När förjäsningen är färdig måste vinet omtappas till ett ytterligare jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska äga rum. Jäshinken måste nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är även en oerhört betydande del av redskapen som används vid bryggning. Den används för att mäta upp sockerhalten i musten. Även ett mätglas måste finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml tenderar att vara nog.

Då och då är det faktiskt inte enbart sockerhalten som genererar utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar därför utslaget olika.

Ta alltid regelbundna prover med oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en betydlig roll under bryggningens gång. Ett förslag är att dosera tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk sedan ned oechslemätaren för att läsa av värdet.

Anteckna samtliga värden noggrant i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så vis undviker man att bli snopen över vinsmaken i slutändan. Men man ska naturligtvis inte enbart förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet ibland och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen måste vinet stå i jäskärlet i ca 2-4 veckor. Exakt tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och sila ytterligare en gång.