Smidig och enkel vinframställning

För att vin ska få kallas just vin måste det i enlighet med EU:s definitioner produceras från saften av pressade vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det flertal speciella skilda processer av vinframställning.


Läs mer om Bag I Box Serveringssystem

De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ca 5000 fKr och har påträffats i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och sedan även till Italien samt södra Frankrike. Slutligen skulle samtliga de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som självklart även spridits till resterande världen.

Idag har vinframställningen förenklats på så sätt att den kan äga rum i våra hushåll. Det är emellertid inte alltid hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin då människor tenderar att prova diverse varierande bär, frukter och juicer. Det ger dessutom chans att lära sig nya och annorlunda recept.

Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att förstora alkoholhalten. För vinframställning hemma köper man en vinsats som är ett alldeles enastående alternativ för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir oftast gott resultat och det enda man behöver utföra är att följa de medföljande instruktionerna.

En av de främsta faktorerna för att nå målet med sin vinframställning är att vara ordentlig med renlighet. Vinmäsken är nämligen sensibel för föroreningar av olika slag. Det kan handla om att vissa oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. För den skull är både hygien och fräsch utrustning väldigt viktigt.

Aktivt kol är en enormt bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det funkar till att rena både vatten och alkohol. Aktivt kol eliminerar genom absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då vanlig filtrering inte kan avskilja vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.

Man bör ha i åtanke att varje vinsats man framställer tenderar att få sin egen karaktär oavsett ifall man följer samma recept. Variationer brukar nästan alltid uppstå, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på olika temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan tro. Ett råd är att pröva olika jäster till samma vinsats, och på så vis upptäcka skillnader.

Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av olika varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade utbud. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning bör vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder via sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser oerhört rent. Den innehåller näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än vanligt. Med tanke på att jästen innehåller mindre socker resulterar det därutöver i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns olika sorters jäster är därför att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.