Sockerfri liköressens med smak av White Cacao

White Cacao är en ny spännande och smakrik sockerfri liköressens som ingår i Gert Strand ABs utbud. Färdigblandad likör får en len samt rund smak av choklad tillsammans med en söt doft från kakao.

Det är både smidigt och enkelt att mixa sin egen likör och processen går relativt kvickt. Det är på så sätt en primitiv typ av hemmabryggning som är lätt att komma igång med. Det krävs heller ingen avancerad utrustning. Resultatet av att producera sockerfri likör är otrolig med tanke på att det sockerfria alternativet blir minst lika söt i smaken som vanlig likör.

Den som verkligen endast vill ha likör med smak av White Cacao i avsaknad av bismaker bör mixa essensen med okryddat brännvin som äger en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. Vanligvis brukar likörer ha en alkoholhalt mellan 15 % – 25 % men vill man ha rejält kraftfull likör kan man med fördel mixa essensen med vodka. Skulle man ändå mixa essensen med någon form av redan kryddad sprit måste man räkna med konkurrerande smaker, men det är definitivt inte uteslutet att man på så sätt kan finna fantastiska smakkombinationer.

Men varför sockerfri likör? Och är det ens möjligt med sockerfri likör med tanke på att drycken är välbekant för sin karaktäristiska sötma.? Det finns åtskilliga skäl till varför det är bra med sockerfri likör. Framförallt är det ett bra alternativ för de diabetiker som längtar efter att obehindrat njuta av likör. Ingrediensen som ger sötma i Gert Stand ABs sockerfria essens är istället sukralos. Det är ett syntetiskt ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Det var först 1976 som ämnet togs fram men inte förrän 1994 som det blev godkänt sötningsmedel i Europa. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Sukralos är fritt från kalorier vilket passar utmärkt för de som är mån av vikten. Ämnet är vattenlösligt så därför lagras det inte i den organiska vävnaden hos människan. Till diabetikernas fördel så är det raskt som sukraloset utsöndras i kroppen utan att brytas ner. På så vis hålls kroppens sockernivå jämn med tanke på att ingen energi tillförs.

Färdigblandad likör kan drickas som den är antingen med eller utan is, alternativt så kan den användas till att blanda drinkar. Det finns mängder av varianter på drinkar som består av White Cacao.

Att mixa den sockerfria essensen går till på så vis att man häller i den i en tom flaska som rymmer 75 cl. Efteråt häller man i tre fjärdedelar valfri alkohol och skakar flaskan ordentligt. Den återstående mängden av spriten ska sedan hällas i och skakas ordentligt ännu en gång. Dock rekommenderas inte att man dricker likören direkt utan den bör helst stå några dagar. På så sätt förenas smakerna på bästa möjliga vis. Det resulterar i att likören blir än mer godare samt än mer smakrik.

Då och då kanske man bara vill blanda till ett smakprov. Då går det utmärkt att mixa en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.