Soda Stream – ett etablerat varumärke

Den senaste tiden har Soda Stream gått ut hårt med reklam. Människor handlar mer kolsyremaskiner än någonsin förr och det säger inte lite. Den första kolsyremaskinen för hemmabruk tillverkades 1903 av en engelsman med namn Guy Gilbey. Gilbey fortsatte att spinna på sin innovation och så småningom kunde han saluföra sin «Apparatus for aerating liquids» till högklassiga hem. Soda Stream blev senare namnet på hans maskiner, och ännu idag – 100 år senare – går den bäst säljande kolsyremaskinen under samma namn.

Trots att kungahuset samt andra nobla hem hade egna sodastreamers redan under början av 1900-talet, så skulle det dröja till 50-talet innan Soda Stream reklam skulle synas på den kommersiella marknaden. Då började allmänheten så smått få upp ögonen för att kunna kolsyra sina egna drycker, ungefär samtidigt som Coca-Cola lanserades i Europa.

Försäljningen gick ändå sakta. I ett efterkrigseuropa hade flera personer säkert andra prioriteringar och även om den unga generationen säkert ville ha kolsyremaskiner så var det, som alltid, föräldrarna som höll i pengarna. På 70-talet kom vändningen. Soda Streamers började säljas i massor och än idag förknippas vanligtvis kolsyremaskiner i allmänhet, samt Soda Stream särskilt, med 70- samt 80-talsnostalgi.

Kolsyremaskiner används inte enbart för att kolsyra vatten, man kan också framställa smaksatt bordsvatten eller egen läsk. Idag är efterfrågan på kolsyrade drycker kolossal och vi är många som har släpat många tunga flaskor samt backar, till största del fyllda med vatten, hem från affären, endast för att tvingas bära tillbaka tomflaskorna för återvinning efteråt.

bubbelvatten smakersodastreamersodastreamer mineralvattenbubbelvatten

Idag känns det som ett onödigt slitgöra, onödigt, samt felaktigt miljötänk. Samtliga dessa liter vatten måste ju komma någonstans ifrån och långa är deras transporter. Allihopa utsläpp från lastbilar och andra fordon kan undvikas, om man upphör handla buteljerade drycker.

Men så är ju kruxet att vi gillar vår kolsyra, och en smaksatt Ramlösa alternativt Loka är ju godare än normalt, trist kranvatten. Eller? Livsmedelsverket garanterar att vårt svenska kranvatten håller god och säker kvalitet, vi har tillgång till ett av jordens renaste vatten, direkt i våra kökskranar. Tråkigt att inte ta det tillvara. Med en kolsyremaskin kan man göra sitt kranvatten fullt av fräsch kolsyra och med lite aromer kan man få fram samma goda smaker som de man älskar i sin Ramlösa.

Fördelen med att smaksätta sitt eget bordsvatten är att man kan göra det ännu godare genom att man själv kan fastslå hur mycket alternativt lite smak man vill ha i. Aga saluför bordsvattenaromer, likaså Aromhuset, som har mångårig kunskap och stort utbud av smaker. Är man mer inne på läsk så tillverkar Soda Stream själv essenser, men det lite mer svårhittade märket Sonjo, har ett större sortiment på den svenska marknaden.

Soda Streams största konkurrent i Sverige är Wassermaxx från Aga. De tillverkar liknande produkter och när Wassermaxx vinner gällande aningen lägre priser så vinner Soda Stream på sitt namn samt sin erfarenhet. «Get busy with the fizzy» var en klassisk och succéartad Soda Stream slogan under 80- och 90-talen. Soda Stream annonsering har sannerligen varit verkningsfull, och den håller än idag.