Soda Stream – kolsyremaskinen i original

Soda Stream är den kolsyremaskin som flest personer känner igen på marknaden idag. Det är även paradnamnet bland liknande produkter och föregångare till alla kolsyremaskiner för hemmabruk vi ser i handeln. Det har till och med gått så långt att kolsyremaskiner kallas sodastreamers som ett officiellt begrepp, oavsett vilket märke maskinen egentligen har.

Soda Streams största konkurrent är Wassermaxx från Aga som idag tillverkar rätt så likvärdiga produkter. Ingen kan dock konkurrera med Soda Stream när det innefattar nostalgivärde då Soda Stream rentav var det allra första märket gällande kolsyremaskiner för hemmabruk och från början del av det större märket W & A Gilbey Ltd. Den första förlagan tillverkades redan år 1903 av Guy Gilbey personligen och gick under, det något mer komplicerade, namnet «Apparatus for aerating liquids».

sodastreamer kolsyrat vatten smakerläskeblaskvichy vattenmineralvatten

Fastän patenten uppfunnits så skulle det dröja 50 år innan maskinerna började säljas kommersiellt, innan dess var det endast riktiga överklasshem som fick tillgång till sodastreamern. Det stora genombrottet kom på 70-talet och på 80-talet hade allihopa trendiga hem en egen Soda Stream.

Folk gjorde sin egen läsk med koncentrat och marknaden blommade, men på 90-talet svalnade intresset, antagligen därför att det blev någorlunda billigt och lättåtkomligt med färdig läsk i stora plastflaskor.

Nu är intresset för läskmaskiner återuppväckt och säljer bättre än under sina glansdagar på 80-talet. Soda Stream samt Wassermaxx marknadsför kolsyremaskiner från ungefär 600 kronor upp till runt 2000 kronor, för det mesta beroende på utformning. Soda Streams billigaste alternativ heter Sodastream Jet och den dyraste är Soda Stream Penguin som är stilrent designad i rostfritt stål och påminner om en pingvin i hopfällt tillstånd. Däremellan finns också modellerna Pure och Genesis, samt specialutgåvan Soda Stream Cola Jet.

För den miljömedvetne kolsyreälskaren är en egen sodastreamer ett vettigt köp. Transporter av vatten orsakar massiv luftförorening och samtliga tomma flaskor samt burkar blir till onödigt avfall. Genom att göra sitt eget mineralvatten slipper man bekymra sig över dessa faktorer och njuta av sina bubblor utan skuld.

Kolsyra kallas på kemiskt språk co2 och är en gas, det är för den skull man då och då kallar kolsyreflaskorna för gaspatroner eller co2 cylinders. När co2 kommer i kontakt med vatten, vilket är vad som sker i en kolsyremaskin, så bildar kolsyran små bubblor av koldioxid. Sedan är det inte svårt att räkna ut att det är dessa små bubblor vi är så förtjusta att spetsa våra drycker med.

När man har tillgång till så pass fräscht kranvatten som vi har här i Sverige så är det begåvat att ta vara på det. Livsmedelsverket menar att vårt dricksvatten är det mest kontrollerade livsmedlet vi har och håller oerhört hög kvalitet. Så pass hög att det ibland slår flaskvatten i nyttighet. Ifall man då tänker på att det är ca 1000 gånger billigare än vatten på flaska så känns det plötsligt lite onödigt att draga tungt vatten hem från butiken.

Det innebär en liten kostnad att inhandla en sodastreamer, samt att fylla på sin gaspatron, som varar i ca 2 månader om man dricker en liter kolsyrat vatten alternativt läsk om dagen, kostar 89 kronor, men dricker man så pass mycket mineralvatten så har man så småningom tjänat in det. Man kan se köpet av sin Soda Stream som en liten investering för både miljö samt privatekonomi.