Soda Stream Pure – en favorit bland kolsyremaskinerna

Soda Stream Pure är en sodastreamer där man har lagt mycket tanke bakom designen. Med rostfritt stål och slimmad design är den närmast en accessoar i ett nymodigt kök. Hela maskinen går i färgerna svart och silver och alla viktiga detaljer är i rostfritt stål.

Det finns sex modeller i Soda Streams aktuella utbud, Jet heter den mest basala modellen, som utför sitt jobb, och har lågmäld design. Penguin heter den dyraste modellen där mycket tanke ligger bakom just designen och istället för plastflaska har den snygga glasflaskor.

kolsyremaskin

En Soda Stream Pure kostar omkring tusenlappen och då ingår två PET-flaskor samt en kolsyrepatron, Alco2jet, med 425 gram kolsyra. Alco2jet har standardstorlek och räcker åt att kolsyra ca 50 liter vatten. När kolsyrepatronen har tagit slut så lämnar man in den hos sin återförsäljare och får en påfylld mot 89 kronor. Att införskaffa en ny gaspatron kostar över 200 kronor.

Soda Streams största konkurrent heter Wassermaxx och marknadsförs av Aga, som har gjort sig kända som lite av specialister på kolsyra. Aga producerar även carbonatorer, som är en aningen mer invecklad version av kolsyremaskiner. De små för hemmabruk kostar mellan 3-5000 kronor och installeras under vasken i ens kök. Från aggregatet går en slang som ansluts till en kran som installeras i vasken. Därnäst har man kolsyrat vatten direkt ur kranen.

Det är självfallet en betydligt större investering att skaffa en carbonator, men en liten kolsyremaskin tar varken upp särskilt mycket plats eller är en överväldigande investering. Ifall man dricker mycket kolsyrat vatten så tjänar man in pengarna man lägger på sin kolsyremaskin relativt snart. Ifall man vill ha smaksatt vatten tar det en aning längre tid, men i det långa loppet blir ens drycker billigare.

En annan anledning till att införskaffa en sodastreamer är att det svenska kranvattnet håller helt utmärkt kvalitet. Vårt vatten går under stränga kontroller för att garantera oss högkvalitativt dricksvatten, och gentemot buteljerat vatten är det även löjligt billigt.

Det buteljerade vattnet och alla kolsyrade läskedrycker som vi är så glada för reser långväga därför att nå fram till våra närbutiker. Detta utgör en hälsorisk för miljön som tydligen kan undvikas genom att vi använder vårt eget kranvatten som dricksvatten.

Med en kolsyremaskin piffar man upp sitt kranvatten med kolsyra på endast några sekunder och vill man smaksätta det finns det idag mängder av valmöjligheter. Soda Stream gör sina egna läskkoncentrat, det gör likaså Sonjo samt saftföretaget Bob. Är man mer ute efter smaksatt bordsvatten så gör Aga några smaker. Aromhuset heter ett bolag som har tillverkat bordsvattenaromer i 35 år, de tillsätter varken socker eller sötningsämnen och har ett sortiment på hela 16 smaker.

Det är absolut lättare att få i sig sin dagliga dos av vätska om det man dricker är smakligt, är det därtill miljövänligt och skojigt att förbereda så har man allting vunnet. Barnen anser ofta att det är jättekul att vara med i kolsyreprocessen och själva få välja smak efter sinnesstämning. Att en Soda Stream Pure tar upp så pass lite plats som den gör är bara ytterligare en sak i ledet av samtliga fördelar.