SodaStream kan hamna i krig medd Coca Cola

SodaStream har plockat ihop 3714 tomma Coca Cola burkar och fyllt en stor bur för att visa på hur miljödåligt det är att inte mixa läsken hemma i stället.

Coca Cola hotar SodaStream samt kräver att deras burkar inte får användas i en av SodaStreams reklamkampanjer. I ett brev från Coca Colas jurister till SodaStream hävdar Coca Cola att de äger alla sina aluminiumburkar samt att ingen annan har rätt att utnyttja dem. NNu går SodaStream till motattack genom att offentliggöra hotet världen över.

Detta är vansinne. Om Coca Cola hävdar att de har alla sina burkar då måste de ju oxå ansvara för att feja upp burkarna. Istället för att tacka oss för att vi plockar upp deras skräp får vi ett hotbrev från deras jurist. ”

Daniel Birnbaum, vd på SodaStream

Kampanjen Coca Cola är bestört över innehåller burar fyllda med flaskor samt aluminiumburkar. Buren ska symbolisera den miljöförstöring som läsk och vatten på flaska och burk innebär. I Sverige placerades buren i Kungsträdgården i Stockholm under våren och budskapet på den svenska buren är att en genomsnittlig svensk familj på fyra personer förbrukar tillsammans 3 714 flaskor och burkar på fem år. Alla dessa flaskor samt burkar kan ersättas av en endaste återanvändbar butelj från SodaStream.

kolsyrat bubbelvatten smakerkolsyrat mineralvatten essenserbordsvattenessenserläsk syprupkolsyrat vattenseltersvattenbordsvatten

Man kan tycka att SodaStream är mindre begåvade som går i strid med jätten Coca Cola. Då ska man känna till att SodaStream i flertalet decenier själva angripit andra företag för att skydda sitt monopol att fylla sina kolsyreflaskor.

Kolsyreflaskor är en förpackning {och SodaStream har förlorat i många länder. Men i Sverige har SodaStream just vunnit mot Vikingsoda i Tingsrätten mot alla odds och trots att det finns EU-prejudikat.

Vikingsoda är en stor miljökämpe med läskmaskiner, kolsyra, läskkoncentrat och bordsvattenessenser.

Så Coca Cola har att välja. Går man i strid så är det mot en stridsvan antagonist som – i vart fall i Sverige – kan vinna ehuru de skulle förlorat i andra länder. Och dessa burkar är plockade i Sverige.

Mer info på:

http://www.cisionwire.se/sodastream/r/coca-cola-forklarar-krig-mot-sodastream,c9275471