Tänk ekonomiskt – använd Soda Stream Refill

Idén kring Soda Stream Refill handlar om att lämna in tömda gaspatroner till sin återförsäljare. För 89 kronor får man tillbaka en påfylld. Detta är en metod som både Soda Stream och Aga tillämpar, och som både konsumenten och distributören tjänar på. En ny kolsyreflaska kostar över 200 kronor ute i handeln och det finns verkligen ingen anledning till varför man skulle samla på sig en mängd tomma co2 cylinders.

Soda Streams gaspatroner går under namnen Alcojet alternativt Alco2jet och innehåller 425 gram kolsyra, vilket räcker till ungefär 50 liter kolsyrat vatten. Agas kolsyrepatron består av precis lika mycket, dessutom ser båda märkenas ventiler identiska ut. I enlighet med fast europeisk standard måste gasflaskor med likadant innanmäte ha samma utformning så att inte explosioner alternativt andra problem ska uppkomma.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat mineralvatten essenserbordsvattenaromerläsk syprupkolsyrat vattensodavattenbordsvatten

Vilken sort som är bäst är individuellt och omöjligt att svara på. Bägge märkena är proffs på vad de åstadkommer, så någon större skillnad finns inte. Aga har dock utvecklats och kallas specialister på exakt kolsyra, medan Soda Stream med sin hundraåriga erfarenhet bär fanan för de ultimata kolsyremaskinerna.

Den första maskinen för att göra kolsyrat vatten hemma skapades av en man vid namn Guy Gilbey, det var hans bolag som senare skulle utveckla en gren för Soda Stream. Trots att patenten funnits så länge så dröjde det ända till 70-talet innan allmänheten fick upp ögonen för kolsyremaskinen på riktigt. Då blev det å andra sidan galen efterfrågan och samtliga som «hängde med» skaffade sig en sodastreamer.

Intresset svalnade efter ett tag och under 90-talet såldes knappt några maskiner alls. Nu under 2000-talet återuppväcktes kolsyremaskinen och idag säljs de som aldrig tidigare.

Vi dricker också mer kolsyrade drycker än tidigare vilket tär på miljön som utsätts för påfrestning genom transportutsläpp. Våra ryggar frestas det också på, och vårt tålamod. Med allt släpande av tunga flaskor och backar hem från affären, endast för att släpa tillbaka dem för återvinning en vecka senare, skulle få vem som helt vresig i längden.

Skaffar man sig en sodastreamer så undgår man både miljöproblemen och släpandet. Man har därutöver hela tiden tillgång till sina bubblor, oavsett veckodag alternativt tid på dygnet. Det kan vara en god idé att ha ett par kolsyrepatroner så att man har en i reserv då man lämnar in den andra för Soda Stream refill. På så sätt står man aldrig utan kolsyra, då vattnet finns tillgängligt direkt i kranen.

På tal om kranvatten så är det ännu en påminnelse om varför det är dumt att handla buteljerat vatten. Svenskt kranvatten är väldigt rent och befriat från slaggämnen, ibland slår det till och med flaskvatten i renhet. Vill man ha sitt kolsyrade vatten smaksatt, såsom Loka alternativt Ramlösa som man hittar i affärerna, så kan man bara addera aromer efter smak. Aga gör goda aromer och likaså Aromhuset som har 35-årig erfarenhet. Fördelen med att personligen smaksätta är att man själv får välja hur mycket smak man vill ha i sitt vatten.

Att handla en kolsyremaskin för att i längden spara in några slantar är likaså förståndigt, särskilt om det är exakt mineralvatten man är förtjust i, för då tillkommer ingen extra kostnad för läskkoncentrat samt vattenaromer, som kan vara rätt så dyra. Soda Stream refill är även ett smart system för den som vill hålla i slantarna och tänka miljömedvetet.