Tänker du avfukta med salt, välj kalciumklorid

Saltet har många bra effekter samt funktioner. En mycket bra funtion är dess avfuktande effekt som bland annat används i förråd och i båtar när de vinterförvaras. Det finns färdiga torrbollar att köpa eller du kanske väljer att göra en själv, då fyller du en tom boll med kalciumklorid eller tar en hink och använder ett durkslag.

fuktsalt

Exakt hur fixa någon egen torrboll med kalciumklorid för att få en väldigt effektiv avfuktning?

När man bestämmer sig för att göra egna torrbollar för båten eller förråd så är det först och främst viktigt att man skaffar rätt salt. En vanlig missuppfattning är att vanligt vägsalt kommer fungera bra, men det fungerar inte bra. Vanligt vägsalt består av natriumklorid och det blir inte en bra torrboll.

För att få ett bra resultat ska man använda kalciumklorid eller alternativet magnesiumklorid för avfuktning. Det här köper man ju i lite större förpackningar så då är ett bra pris avgörande. Om du väljer mellan att hitta saltet i en lokal butik eller online på nätet rekommenderar vi dig att söka på webben.

Den hemmagjorda torrbollen kan vara ett tygstycke i vilket man häller i omkring 10 kg salt för att sedan binda ihop till en slags kula som man kan hänga upp. Det kan börja droppa från bollen, så placera gärna en hink under. Ett durkslag placerad inuti en hink är en annan lösning där du kan hälla i saltet.

Du kanske behöver fler torrbollar för att avfukta utrymmet effektivt. Detta kan säkert betyda att torkningen blir mer effektiv men är en avvägning av dina kostnader.

En förmåga till som kalciumklorid används till är som smaksättare.

Det går också bra att använda kalciumklorid som smaksättare men då är det återigen så att man måste välja livsmedelskvalitet.

Om du ska använda saltet på detta sätt ska det ha e-beteckningen e509. Det här är ett salt som är ett av de saltaste salt som finns och som kan användas för lite olika ändamål. Man kan till exempel använda det som ett bryggsalt för att göra öl.

Det ger då en saltare smak samtidigt som balansen hos ölet påverkas av kalciumet och ger en stabilare smakupplevelse. Hemmabryggare kan på samma sätt som bryggerierna dra nytta av dessa effekter och göra ett godare öl.

Att köpa kalciumklorid online på nätet kan vara en mycket bra idé både när det gäller torrbollar och med livsmedelskvalitet. Online hittar man saltet till bästa priserna och med bra kvalitet.

Saltet kan du hitta online på sajter som hembryggning.se, prisad.se, allt-fraktfritt.se eller kanske på Tradera.