Testa 5:2-dieten och fasta du med

Undrar du över vad 5:2-dieten är för någonting? Ingen har väl kunnat undgå det enorma genomslag 5:2-dieten har fått under det senaste året. En diet som på massor vis använts under århundraden blev plötsligt formulerad, spridd och uppskattad av samtliga de tusentals som nu provat på och upptäckt de solklara fördelarna med att följa denna väl genomarbetade och okomplicerade diet som blivit allas vår favoritväg till hälsa samt viktminskning. Plötsligen har hela Sverige börjat debattera kalorisnåla rätter och de enklaste sätten att klara fastedagarna. Vi delar recept i lunchrummen samt inspirerar varandra genom att lägga upp våra nya favoriträtter på Instagram samt andra sociala medier.

5:2-dieten har på mindre än ett år blivit en ny svensk folkrörelse, samt ett effektivt steg mot ett slankare och mer välmående liv!

5:2-dietens höjning började i Storbritannien 2012 i och med tv-dokumentären Eat, Fast & Live Longer. I dokumentären provar journalisten Michael Mosley att inta 5:2 under nio veckor och lyckas prestera en viktminskning på 9 kg på samma gång som han förbättrade både sina kolesterol- och blodsockervärden. Läs mer här.
Succén var ett faktum och dieten som innebär två dagar av halvfasta per vecka fick sitt genombrott. Den nu omåttligt populära vägen till ett hälsosammare liv har sedan spridit sig till framföralltt ill Sverige och Norge, och här har väl ingen kunnat undgå de mängder av artiklar samt tv-program som uppmärksammat vår senaste trend inom mat och välbefinnande.

Så hur fungerar då den omtalade 5:2-dieten? Och vad skiljer den ifrån allihopa övriga fastor vi provat genom åren? Det här med bantningskurer är ju inget nytt och både vi och våra mammor har väl gått igenom otaliga kålsoppedieter, detox-kurer, fastor samt juiceveckor. Varför har exakt denna fått sådant fäste bland svenskarna? För 5:2 har ju minsann slagit igenom både hos män och kvinnor. Jo, det finns en elementär anledning.

5:2-dieten är inte komplicerad. Du kommer inte att behöva gå hungrig hela veckan, planering och matlagning är enkel, du behöver inte avstå ifrån middagsbjudningar och du behöver inte sluta äta dina favoriträtter. Fem dagar i veckan äter du precis vad och hur mycket du vill. Bara två av veckans dagar följer du dietens krav om ett maximalt intag av 600 kalorier. Och effekterna av denna måttliga uppoffring är omedelbara och slående. Viktminskningen kommer för de allra flesta som testar 5:2 som ett brev på posten. Och det minskade kaloriintaget är hela hemligheten med 5:2.

Periodisk fasta, som 5:2-dieten faller under, kan reducera risken för alzheimers eftersom fastedagarna innebär att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir de effektivare på att motverka sjukdomar. Blodsockret samt blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner. Därtill sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att samla fett.

Tillhör du en av dem som provat dig igenom diet efter diet utan att finna något som fungerar i längden kan 5:2-dieten vara din långsiktiga lösning på viktproblemen. Likadant är den en okomplicerad väg till viktminskning för dig som inte provat på diet förut och tvivlar på din kapacitet att hålla dig ifrån livets goda. En orsak till 5:2-dietens stora popularitet är väl just att den passar samtliga!

Det tillhandahålls en väldigt unik pocketbok författad av Ola Norrman (han som skrivit den kanonbra boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och gott heter 52-dieten. Vad som är grädde på moset är att man kan låna denna on-line på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens gå till bibliotelet – utan lånar eBoken via sin PC. De flesta kostsamma böcker kan lånas – helt gratis. Läses enklast med en Läsplatta, typ iRiver. Vill man äga en pappersbok så finns pocketboken billigt på allt-fraktfritt.se.