Träning och Saigonkanel

Saigonkanel?

I Vietnam växer en sorts kanel med namnet Saigonkanel. Denna kanel, som fått sitt namn efter Vietnams största stad i södra delen av landet växer trots allt tämligen långt från Saigon (som idag heter Ho Chi Minh City), utan närmare bestämt i höglandet i Vietnams centrala delar.

Vad skiljer Saigonkanel från annan kanel?

Kanel är inte så enkelt som man tror, det finns många skilda sorter av kanel och det som faktiskt är den äkta kanelen «Ceylonkanel», är inte den vi använder för dagligt bruk. Ceylonkanel har mildare smak och mindre hälsofrämjande egenskaper.

Kassiakanel är vad vi kallar «vanlig kanel», det är den aromatiska kanel vi i regel hittar i våra butiker. Kassiakanel är starkare än Ceylonkanel, både i smak och i doft, och ur hälsosynpunkt.

Saigonkanel är en nära släkting till Kassiakanelen, men är än mer omfångsrik än sin kusin. Saigonkanel innehåller 1-5% essentiell olja och denna olja har upp till 25 % kanelaldehyd i sig, vilken är den verksamma agenten som har så enastående effekter gällande vår hälsa.

Saigonkanel och blodsocker

Att kanel sänker blodsockret är en av dess mest kända egenskaper – och Saigonkanel åstadkommer detta mest av alla kanelsorter. Personer med diabetes mår gott av ett dagligt intag av kanel och ligger man i riskzonen för att drabbas av diabetes har man allting att vinna på att lägga till denna krydda i sin dagliga föda.

Vad kanelen åstadkommer är att den hämmar utsöndringen av insulin, vilket är det hormon som innebär att vi lagrar fett istället för att förbränna energin. Ju mer man rör på sig, desto mer ökar fettförbränningen – det vet vi ju alla idag – och detta beror just på att träning förhöjer insulinkänsligheten.

Saigonkanel och muskeluppbyggnad

När man tränar för att bygga upp musklerna så vill man ju gärna att energin man får i sig ska lagras – inte i fettvävnaden såklart, men i musklerna. Insulin är anabolt och det finns mindre klipska personer som sprutar i sig insulin just därför att stimulera sin muskeltillväxt. bantning popcorn
På lång sikt är det förödande för hälsan, men på kort sikt kan det ge mer uppumpad muskulatur.

Saigonkanel höjer fettförbränningen, som nämnt ovan, men samtidigt stimulerar kanelen till upptagning av energi i musklerna, så de som tränar för att gå ner i fettmassa och upp i muskelmassa drar fördelar ur många perspektiv av ett tillskott av Saigonkanel varje dag. Dessa effekter har länge sagts inte vara kompatibla, men i faller med kanel verkar det faktiskt fungera just så. Ibland är de enklaste lösningarna de bästa!

Var hittar man Saigonkanel?

I vanliga butiker hittar man sällan Saigonkanel, än i alla fall. Denna superkanel väntas explodera i efterfrågan så fort människor inser vilken potential den har för så många skilda grupper av personer.

Idag kan man handla Saigonkanel online, men kvaliteten kan variera en del så det gäller att ha lite tur när man handlar. Har man väl funnit en tillförlitlig leverantör av Saigonkanel så bör man hålla sig till den.