Tratten och dess funktion

En tratt kan behövas när vätska hälls över från en behållare till en annan. Åtminstone så underlättar en tratt och risken för spill blir mindre. Stundtals är vätskorna dyrbara och då vill man ogärna spilla. Exempelvis kan det handla om att hälla över bensin till en bensintank, exempelvis tanken till båten. Brygger man drycker av olika slag hemma vill man ju inte gärna heller spilla. Att brygga exempelvis vin eller öl hemma kan ju vara relativt kostsamt både ekonomiskt och tidsmässigt, och då vill man ta vara på dropparna.

En tratt beskrivs som en konformad attiralj med en större öppning i ena änden och ett avsmalnande rör i andra. Vätskan häller man ner i den större öppningen. Typiska material på trattar är rostfritt stål alternativt plast.

Och att tratten blir smalare och övergår i ett rör medför att det givetvis blir lättare att rikta där man vill att vätskan ska hamna. Vanligtvis vill man använda en tratt när vätska ska överföras till en behållare som har en liten mynning.

I köket används tratten flitigt. Den kan vara duglig när man ska koka saft alternativt hälla upp ingredienser. Stundtals kan det vara besvärligt att komma åt med tratten. Då kan man handla till ett slags böjbart förlängningsrör, men i många fall ingår sådant tillbehör när man handlar en ny tratt. Ytterligare information HÄR.

plasttratt