Triple Sec – liköressens

Den färglösa liköressensen Triple Sec har tydliga inslag av citrus samt apelsin vilket är en fröjd för smak och doft. Typiskt för Triple Sec är att den har en relativt hög alkoholhalt i jämförelse med många andra likörer. Triple Sec har en konkret doft av sin sötma och syrlighet med en överlägsen ton av citrusskal. Smaken används vanligtvis i olika drinkar, men kan stundtals ersättas av Cointreau.

Triple Sec finns också som sockerfri liköressens i Gert Strand ABs utbud. För många är det otänkbart med sockerfri likör därför att sötman i likör är så påfallande och karaktäristisk. Men att sockerfri likör skulle sakna sötma är en felaktig tolkning.

Istället för socker använder sig Gert Strand AB av sukralos i sin essens. Varför? Det finns ett par goda skäl. Det ena är att sukralos är fritt från kalorier vilket givetvis är fördelaktigt för de som tänker på figuren. Den sockerfria liköressensen passar dessutom utmärkt för diabetiker, vilket har varit en av baktankarna med produkten. Det är nämligen så att sukralos är ett förträffligt sockersubstitut för diabetiker.

Tvärtom från socker så utsöndras sukralos kvickt i kroppen utan att brytas ned. Sockernivån i kroppen hålls följaktligen på en jämn nivå när kroppen inte ges någon energitillförsel. Ytterligare en fördel är att sukralos är vattenlöslig vilket får konsekvensen att ämnet ej lagras i den organiska vävnaden hos människor.

Sukralos är ett konstgjort ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Ämnet framställdes för första gången 1976 och har kommit att användas stegvis i takt med att ämnet blivit godkänt som sötningsmedel. Det var först 1994 som sukralos blev godkänt i EU. Andra ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Att mixa sin egen likör är både smidigt, simpelt och går kvickt. Många som provat denna metod går sällan tillbaka till att köpa färdiga likörer. Därutöver är sockerfri liköressens med smak av Triple Sec minst lika söt i smaken som vanliga likörer.

Det absolut bästa är att blanda essensen ihop med okryddat brännvin som håller en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Vad gäller Triple Sec så kan man med fördel välja sprit med en alkoholhalt betydligt högre än 15 %. Genom att inte mixa essensen med kryddat brännvin slipper man riskera obehagliga överraskningar. Därmed inte sagt att det går att påträffa fullständigt fantastiska smakkombinationer, men det resulterar ju inte i klassisk Triple Sec – likör. För övrigt går det bra att blanda essensen ihop med vodka ifall man är ute efter en starkare likör.

När man blandar sin Triple Sec- likör så behöver man först och främst en innehållslös flaska som rymmer 750 ml. Däri häller man sin sockerfria essens för att sedan blanda i tre fjärdedelar med alkohol. Flaskan ska sedan skakas ordentligt. Fortsättningsvis häller man i den återstående mängden av spriten och skakar flaskan ännu en gång. När man har en färdigblandad flaska likör är det betydelsefullt att låta smakerna förenas på bästa vis. Således ska flaskan få stå några dagar så att likören blir så god samt smakrik som möjligt. En färdigblandad likör kan drickas som den är eller blandas i drinkar.

Vill man pröva smaken utan att mixa en hel flaska går det bra att i en första omgång mixa en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.