Underhållande och trivsamt att brygga vin hemma

I boken Hemmaframställning av fin konstaterar Kjeld Erlandsen hur trivsamt det faktiskt är att brygga eget vin. Hans entusiasm åt vin är stort och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.

Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen vandrat framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat skilda tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större utsträckning ska reflektera kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag massor hushåll som brygger vin alternativt har provat på att brygga.

Självklart är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar samt kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större mån bättre och allt mindre lämnas åt slumpen. Det finns följaktligen tillfälle att ge vinet en klar riktning redan från start. Dessutom har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av vissa nya vinjäster.

Kjeld Erlandsen menar att hemmabryggning inte endast är bra för att det är billigt utan därför att det är underhållande att utveckla sin alldeles egna produkt. Det blir verkligen ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna hjälpa hemmabryggare men också tjäna som underlag till mångahanda vinklubbar.

Det finns dock en gynnsam fördel med att hemmaframställning av vin är relativt billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju absolut hemma ihop med den gastronomiska glädjen. Med hemmagjort vin öppnas massor möjligheter. Varför exempelvis inte använda några flaskor vitt vin att koka fisken i?

Kjeld tipsar också om att gå samman i mindre bryggarlag. Möjligtvis ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att utväxla vetande och erfarenheter.

I Hemmaframställning av vin är det inte enbart Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och skänker trygghet åt hemmabryggaren. Han tar även upp råd från andra vinbryggara som han menar vara värda att sprida.

Den här boken är speciellt betydande på så sätt att det finns väldigt få böcker på marknaden om vinframställning som skänker en likartad noga och uttömmande beskrivning av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte bara hela den praktiska processen utan ger även tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen. Bordsvattenarom 270 ml till vatten på jobbet

Kjeld menar att vintypen i allra högsta grad är beroende av frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin samt dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive falang är helt avhängig bryggprocessen. Men en central tumregel för allt vin är att enbart selektera högklassiga råvaror.