Utrustning för hembryggning av vin

Det är nu för tiden inte alls svårt att producera sitt eget vin hemma. Mycket av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara omfattande. Det är bra nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert åt omtappning samt upptappning, och en gummitätning med ett jäsrör.

Den som använder sig av en färdig vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med ovan nämnda utrustning. Det finns naturligtvis mängder av övriga redskap och komplement, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp flertal tips.

Kjeld betonar dessutom hur angeläget det är med hygien. Allt som kommer i bekantskap med vin och frukt måste vara rent. Läs mer här Snaps
All utrustning ska vara fri från matrester, fett samt diskmedel. Allting sådant kan förstöra jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet negativt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är därtill två medel som är absolut ofarliga att nyttja.

För att erhålla bäst effekt bör rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en grundlig sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går dessutom att använda soda eller trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att spola av. Tänk också på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker noggrant) kan påverka syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är betydelsefullt. Rostfritt stål, emaljerade kärl och kärl i plast går förträffligt. Tänk bara på att vara omsorgsfull med att kolla att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man bör undvika kärl som innehåller järn, zink, mässing eller koppar är därför att dessa metaller kan leda till missfärgning och bismak till vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas åt vinet så är det självfallet en fördel att ha goda förutsättningar för att främja arbetet. En bra och slipad kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare alternativt ett pommesfrittesjärn funkar ypperligt till päron. På så sätt tar det inte alls lång tid att processa 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan tillämpa skärredskap i form av elmaskiner och handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn eller mixer därför att det är redskap som delar frukten alldeles för mycket.