Utrustning som krävs för att brygga vin hemma

I boken Hemmaframställning av Vin som är skriven av Kjeld Erlandsen så ges flertal goda råd. Bland annat finns det utförligt beskrivet om viss viktig utrustning. För den oinvigde kan det självklart vara bra att ha koll på vissa specifika attiraljer som krävs. I synnerhet är det på sin plats att lyfta fram hävert samt oechslevikten.

För att förenkla omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert består av ett par rör, en slang tillsammans med tillhörande slangklämma, därför att ha möjlighet att försluta slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir anpassningsbar åt alla jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp drygt 5 cm hög som medför att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.

Häverten ska föras ner ¾ i vinet och därnäst ska jäskärlet försiktigt lutas innan häverten sänks ner helt å hållet.

Det är viktigt att jämt göra rent häverten efter användning. Rester av vin kan nämligen lätt härskna och kan medföra risk att smitta vinet med bakterier. Klicka här för mer info Mätinstrument, mätare, mätglas, mått

Då och då händer det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen om de placeras i 70 grader hett vatten. Sedan kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.

En del kanske inte tycker att somliga mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är oechslevikten. Det är en flytvikt som används åt att räkna ut mängd socker och extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser bort utan som utgör smakämnen och bidrar med färg och fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha kontakt med botten.

Även ett mätglas är alltså nödvändigt och ska vara nog stort så att oechslemätaren ges utrymme. En tillräcklig volym på mätglas brukar vara 100 ml. Det är betydelsefullt att ha i åtanke att det inte alltid är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Olika frukter och bär utgörs av varierande mängder extraktämnen som ju kan variera utslaget.