Vad är mikrobiell påväxt och hur blir man av med det?

Ibland växer det organismer som inte är synliga för blotta ögat, vilket kallas för mikrobiell påväxt. Det är alltså ett annat ord för mögel, innan det har börjat synas såsom hårigt ludd eller svarta prickar på hela väggen. Mögel förekommer där det är fuktigt, som t.e.x. i oisolerade källare och vindar. Mögel älskar också att växa sig stora och luddiga i badrum alternativt på gamla matrester.

Mögliga matrester är lätt att förvalta, det är enbart att slänga det, gärna i en kompost där det gör nytta. Värre ställt är det ifall man drabbas av mögel samt andra mikrobiella påväxter i badrummet. Det är förmodligen ingen som tycker att det är fräscht att placera sig i duschen, eller ta ett skönt bad om väggarna hotar med att äta upp en samt utrymmet stinker av illa lukt.

Vad måste man då tänka på för att undvika mikrobiell påväxt och spridningen av mögel? Först och främst är det bra att vara medveten om var de trivs, vilket redan nämnts, nämligen där det finns gott om fukt. Tyvärr försvinner inte mögel samt andra mikroorganismer som genom ett trollslag ifall man torkar ut utrymmena som är angripna. Det förhindrar däremot att det tillväxer och efterhand kommer det dessutom att gå tillbaka, men det tar tid. Påväxt kan inte växa över positivt laddade ytor, det är en bra ide att behandla samtliga material med Tvärstopp – helst redan i ett nytt hus.

För att bli av med mögel krävs mer eller mindre drastiska åtgärder. Man ska helst komma igång med att utforska hur stora delar, och vilka, som är angripna. Ett mögelangripet utrymme luktar ofta, men inte alltid, dåligt. Lukten kan lättast beskrivas som unken samt ofräsch – har man en gång luktat på mögel så kommer man för alltid känna till hur den lukten känns. Det kan även finnas synliga fuktskador över väggar, golv, tak samt möbler, beroende på omfattningen.

Fuktskador kan te sig på olika vis; missfärgningar i tapeter samt bubblor i mattor är typiska tecken. Mögel behöver inte alltid synas med detsamma på ytan. I t.e.x. ett badrum där man städar noggrant, har en knappt synbar spricka i väggens kakel lett till att fukt kommer in innanför. Mögel tillväxer redigt innan man blir varse om det, då genom att det finns en illa lukt i badrummet.

Hur blir man då av med mikrobiella påväxter, så som mögel? Det allra drastiska samt bästa sättet är att ta bort allting som är mögelangripet och byta ut med nytt material, som sedan skyddas med Tvärstopp. Detta kan dock visa sig inte enbart svårt, utan eventuellt rent omöjligt i somliga fall. Då kan man ta till andra metoder, exempelvis sanering genom Fulstopp mögeldödande medel som stryks på ytan. Om det är svårt att nå källan till möglet kan man ha användning av så kallad fogging.

Fogging är en metod där man hettar upp samt förångar ett ämne som verkar avdödande på mikrober. Ämnet kommer då att befinna sig i mindre droppar att de kan tränga in i skrymslen som annars skulle vara mycket svåra att sanera. Man bör dock undvika att vistas i rummet medan fogging sker eftersom ämnena ofta är giftiga.

När man har mögelsanerat samt åtgärdat fuktproblemen kommer det bli betydligt svårare för mikrober att växa till sig. En ren och torr miljö är det bästa vapnet för att hålla borta mikrobiell påväxt. Få reda på mer här