Vad innebär ID-kapning?

Ett enkelt brott

Tyvärr är ID-kapning ett brott som allt fler kommer undan med. När brottsbenägna personer med hjälp av speciell teknisk kunnighet inser det så testar de sin lycka på andra människors bekostnad och går det fint, vilket det i regel gör, så fortsätter de i ett rasande tempo.

I boken förekommer en och bra checklista. finns helt gratis som e-bok på biblioteken samt kan anskaffas på allt-fraktfritt.se. Klicka på bilden för mer detaljer.
Få reda på mer här

Livet slås i spillror

Offret för ID-kapningen kan lida i varierad grad. Ibland är ID-kapningen mild, möjligen något litet köps i ditt namn med dina slantar, alternativt så registreras du på en webbsida alternativt ett forum utan din egen intention. Man har tur ifall det stannar vid det, vilket det gör stundtals. Vanligtvis går det dock mycket längre och hela livet kan slås i spillror genom att man döms för brott man inte begått, alternativt fullkomligt ruinerats genom tömning av ens sparkonton. I värsta fall har även lån upprättats i offrets namn, lån som offret därefter sitter fast med.

En ökning väntas

Man väntar en explosionsartad ökning av ID-kapning, allt fler blir allt duktigare på att navigera online och i takt med att hela världen snart sköter allt mer on-line.

Kvinna fick fängelsestraff för sin godtrogenhet

År 2008 föll en lättlurad kvinna för en version av ett så kallat Nigeriabrev. Efter att hon hade lovats miljoner av sin ID-kapare lämnade hon ut känslig upplysning. Han skickade en förfalskad check till henne på det belopp hon hade lovats och hon fick av banken den summa som checken visade utan bekymmer. I utbyte mot pengarna skulle kvinnan skicka tillbaka en rätt så stor andel av den summa hon fått ut, vilket hon dessutom gjorde. Ett tag senare insåg banken att checken var oäkta och kvinnan åtalades. Två års fängelse blev hennes påföljd.

Där det känns tryggt slås man hårdast

På stora, välkända försäljningssajter som Tradera, Blocket samt eBay sker en hel del ID-kapning. Konton som varit inaktiva under en längre tid kapas och säljer varor under kontoinnehavarens namn. Eller nya konton öppnas via anonyma IP-adresser i kapade personers namn.

Det handlar vanligtvis om dyra varor såsom telefoner, datorer och designerkläder och när varorna uteblir så kontaktar muttra kunder en intet ont anande ID-kapad människa. Offren här är både köparen samt “säljaren”. Under de dagar som det tar från insättning av pengar för produkten tills kunden anar oråd och tar kontakt med den människa som står som försäljare hinner ID-kaparna eliminera de avtryck som troligtvis skulle ha lett till dem.

Den vanligaste formen av ID-kapning

En av de allra vanligaste – och enklaste – formerna av ID-kapning är det där ett vanligt kreditkort används av en ickebehörig person. Idag medges inköp med kreditkort ofta utan vare sig PIN-kod eller legitimation, i synnerhet på internet. Får man bara tag på ett kreditkortsnummer så kan man shoppa loss tills kontosumman tar slut. Under 2012 kapades 65 000 svenskars kontokort varpå en sammanlagt summa på 2,7 miljarder stals.