Viktigt att inta mycket vatten under arbetsdagen

Att det lever åtskilliga organismer på vår jord beror främst på att vatten är jordens största beståndsdel. Alla levande organismer på jorden är beroende av vatten och människan är minsann inget undantag. Våra kroppar har mellan 60-80 % vatten i sig och det vatten fyller massor av skilda funktioner – allt från temperaturregulator till smörjmedel samt transportör av näringsämnen.

Vattnet lämnar våra kroppar på fyra olika sätt – genom urin, avföring, svett och utandningsånga. Det är betydligt mer vätska som lämnar oss än vi oftast är medvetna om och att fylla på vätskenivån är väldigt betydelsefullt. På bara ett par-tre dagar utan vatten är vi så svårt uttorkade att vi dör. Det kan jämföras med hur länge vi kan gå utan föda, vilket i vanliga fall är flera veckor.

kolsyrat mineralvatten smakerkolsyrat bordsvatten essenserbordsvattenaromerläskkoncentratmineralvattensodavattenbordsvatten

Så klart är det inte vatten enbart i rent vatten utan i nästan allt vi äter. Frukt och grönsaker t. ex. brukar innehålla 70-90 % vatten, så genom mat får vi i oss en hel del, dock långt ifrån tillräckligt. Experterna är lite oeniga men om man dricker mellan 1-2 liter vatten per dag, utöver det man får i sig genom maten, så är man absolut på den säkra sidan. Ifall man svettas väldigt, stressar eller tränar så ska man dricka ännu mer. Man kan inte jämt förlita sig på att törsten meddelar en när man bör fylla på vätskenivån då törst oftare är en indikator på ett överskott av salt alternativt socker.

Får man vätskebrist – vilket är en oerhört vanlig åkomma – så brukar det i början visa sig genom att munnen blir torr, man känner sig kanske en aning varmare, man blir slö, matt alternativt trött och man tappar sin koncentrationsförmåga. Därpå är det normalt att man får huvudvärk och kanske känner sig lättirriterad. Få människor knyter dessa symptom till vätskebrist och antar vanligtvis att det handlar om egentlig utmattning eller att man eventuellt är på väg att bli sjuk. Man dricker kaffe och får en kick och tror sig vara botad. Problemet är att kaffe är vätskedrivande och när energikicken från koffeinet har lagt sig så är man åter med ett ännu sämre utgångsläge än tidigare.

Vätskebrist är i synnerhet vanligt förekommande på jobbet. Man fokuserar hårt på sina arbetsuppgifter men glömmer att dricka med jämna mellanrum. Kaffekicken blir en vana och allt som vanligtvis känner man sig seg samt ofokuserad. Något som allt fler arbetsgivare idag inser är vikten av att förse sina anställda med friskt, gott samt lättillgängligt vatten i en attraktiv miljö. Har man en vattenautomat med kylt vatten, både slätt och kolsyrat, så ökar intaget av vatten dramatiskt på arbetsplatsen. Detta gynnar naturligtvis både anställda samt arbetsgivare på ett kortsiktigt och långsiktigt plan.

De flesta vattenautomater idag har två kranar – en med slätt vatten och en med bubbelvatten. Vi svenskar dricker mängder kolsyrat vatten och de senaste åren har intresset för smaksatt, kolsyrat vatten minsann skjutit i höjden.

Aromhuset har gett ur 20 smaker för kolsyrat vatten, det är aromer som man själv tillsätter sitt köpta eller hemkolsyrade vatten. Dessa aromer har gjort stor succé då de motsvarar dagens höga krav på hälsosamma och goda produkter genom att vara totalt befriade från både socker och sötningsämnen.

Nu lanserar Gert Strand AB – som ligger bakom Aromhuset – sex av smakerna i en större flaska som har pumpkork. Den är särskilt framtagen för att användas till vattenautomaterna som finns ute på arbetsplatserna och rymmer hela 270 ml arom, vilket räcker till ca 58 liter vatten.

Smakerna som har valts ut till det nya format är äpple, granatäpple, hallon, blåbär, melon samt persika. Det är desamma som de som finns i de mindre flaskorna men doseringen skiljer sig något. Ett pumptag är lagom åt 150 ml vatten – eller en ordinär plastmugg av standardsort. Vill man fylla en halvlitersflaska med smaskigt bubbelvatten så tar man i 3-4 pumptag av aromen.

Med Aromhusets smaker på jobbet så blir det ännu lättare att minnas det ack så viktiga vattnet.