Vilken metod är bäst för att bli kvitt mossan?

Vilken metod som helst kan man ibland uppleva att man vill använda för att bli av med mossa. Men ska man spendera för en mossrivare och knalla runt på tomten med denna eller finns det bättre mossbekämpningsmetoder för mossa i gräsmattan?

Faktum är att det kan funka riktigt fint med en mossrivare men det är inte säkert att det här blir den bästa metoden och särskilt inte ifall den inte går hand i hand med andra viktiga moment som att gödsla och så mer gräs.

järnvitriol

Mer mossa i gräsmattan med mossrivare

Något som får flera att kora bort rivaren är att den minsann kan leda till mer mossa i mattan. Det finns flera trädgårdsexperter som fullkomligt undviker att riva bort mossa och som ser mossrivaren och krattning som onödigt göromål.

När man river upp mossan så kommer man utbreda ut sticklingar av mossa som kan leda till mer mossväxt. Temporärt så har man mindre mossa i gräset men man har samtidigt spridit sticklingar som kan få nytt fäste samt sprida mer mossa över hela gräsmattan.

Bestämmer man sig ändå för att riva upp mossan ska man mixa järnsulfat med vatten och vattna ut detta järnsulfat några dagar innan så den mesta mossan är död när den rivs.

Det ser dåligt ut när man har rivit bort mossan

En annan sak som man skall tänka på är att mossrivandet skadar gräsmattan. Man får platser utan gräs samt områden som man måste sköta samt laga för att det ej ska alstras fula fläckar. Veckorna efter mossrivningen så ser det dåligt ut och ifall man inte jobbar på rätt sätt med gödsel samt nyodling så kan man få en gräsmatta som ser riktigt ful ut under åtskilliga säsongen framöver. Mer detaljer: På denna sajten mossa på stenplattor.

Bättre metoder för mossbekämpning i trädgården

Ifall du tycker att det där med mossrivning verkar vara onödigt göromål så ska du ta en titt på produkter som mossa GTI eller själv sammansätta järnsulfat och vatten. Här får du en blandning av järnsulfat samt vatten som kommer att eliminera mossan. Låt den döda mossan ligga kvar, den förvandlas till föda för gräset. Därnäst så kan du gödsla och lägga ytterligare gräsfrön på mattan.

Tanken med järnsulfat, järnvitriol är detsamma, är att man dödar mossan och att man därefter skapar en miljö i marken som är bättre för gräset men sämre för mossan. Mer näring och mer gräs är ett effektivt sätt att hejda bort mossan på. Kalka gräset vartannat år så är du viss på att ha rätt pH för en utmärkt gräsmatta.

Järnsulfat på gräsmattan är likaså bra för den som vill få ett vackrare gräs då gräset mår bra av medlet. Istället för att lägga ner en massa tid på att riva så kan du således vattna med järnsulfat två gånger per år för att uttömmande av med mossan.

Kombinera mossrivare med andra mossbekämpningsmetoder

Men kan man inte kombinera rivningen med järnvitriol vatten? Det är klart att man kan kombinera men frågan är ifall det kommer att göra så högrest skiljaktighet då det viktigaste är att få död på mossan och att därefter se till att bilda en miljö som är bättre för gräs än för mossa.

Det finns förstås de som anser att det är kul att ge sig på mossa i gräsmattan med mossrivare och då kan man naturligtvis fortsätta med detta. Men sanningen är förmodligen ändå den att det räcker bra med ett effektivt mossmedel, rätt skötsel, samt lite tålamod för att få den perfekta gräsmattan.

Järnsulfat till fint pris, spridarramp, ejektordunk samt tillbehör finns i stort sortiment på allt-fraktfritt.se