Vill du baka sött utan socker så är Sukralos ett bra sötningsmedel

I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är dock inte ständigt så enkelt att hitta rätt medel därför att de skilda varianterna har lite olika egenskaper och därmed passar olika ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är alldeles utan kalorier. Detta är ett medel som kan användas för bakning men det är betydelsefullt att begripa hur man ska nyttja det på rätt sätt.

sucralose

Vad är egentligen sukralos och är det säkert att nyttja?

En orsak till att man gärna använder sig av sukralos för att söta annorlunda bakverk samt livsmedel är att det här är ett medel som är sötare än massor andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som även används därför att söta utan att tillföra kalorier.

Sukralosen framställs från fullständigt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med många fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning därför att det går att hetta upp. Det är också för den skull som sukralosen är ett så bra val då du vill förtära bakverk men hålla vikten.

Precis som med så mycket annat i livet så ska man icke förstora användandet av sötningsmedel men det finns ingen anledning till att vara rädd för sukralosen. Den är pålitlig att använda och det I synnerhet i bakverk och godis som man gör hemma.

Sukralos kan däremot vara svår att hitta i butiker men finns på nätet på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.

Andra former av sötningsmedel som även kan vara av intresse

Den som börjar med en diet där socker ska uteslutas blir glad av att se att det finns gott om valmöjlighet. Man kan söta maten med andra medel som till exempel erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron och melon) som används i flera kända sötningsmedel som till exempel sukrin. Ifall du testat sukrin i kaffet så kan hända du rynkar på näsan och det är inte så underligt, jämfört med sukralosen så är erytritolen ej lika stark.

Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som även har namnet björksocker. Det här är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis samt tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är likaså för den skull som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av otaliga tandläkare som ett substitut till godis med socker.

Något som är spännande med xylitolen är att den ej endast ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan även hämma tillväxten av en del bakterier och detta kan medföra att ett barn inte får öroninflammation!
Det här kan vara bra att vara medveten om om man är förälder till att barn som ideligen har problem med öronen och som skulle kunna behöva något gott samt nyttigt att bekämpa detta med.

Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har kass smak. Stevia har en besynnerlig lakritsliknande bismak som flera tillverkare försöker hemlighålla med att tillsätta smakämnen. Flera sötningsmedel smakar kemikalier eller smakar så dåligt att man brukar blanda flera annorlunda i ett försök att få bättre smak. Somliga sötningsmedel tål icke värme eller minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är kostsam) och näst bäst Erytritol.

Men hur nyttigt är det egentligen att substituera sockret?

Det är icke längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns tydliga fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är enastående för tänderna. Men man ska spåna på att det inte varje gång är att förespråka de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och detta kan vara farligt om man får i sig för mycket.