Vin på bär och frukt

Nu för tiden har vinsatser för hemmabruk med tillhörande utrustning utvecklats markant, och det har blivit betydligt enklare att brygga sitt vin. Det är dock betydelsefullt att noga förbereda sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från början.

Inom den traditionella vinindustrin ska vindruvor användas för att det enligt EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs i hemmet är det vanligt att brygga på diverse bär och frukter.

Om man använder sig av exempelvis bär så måste de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är viktigt att kärlet är noggrant rengjort inför förjäsning. Tänk på att filtrera ut bort dåliga bär och rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förvanska den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör därtill vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten bör vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Vanligtvis får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Om vinet ligger i jäsning kan det finnas ganska mycket kolsyra i provet som måste undan för att mätvärdet ska bli bra. Det blir vanligtvis fel densitet på provet när det är kolsyra.Besök Absinthetiketter

Genom att vispa vinet i ett litermått inför provtagning kan man emellertid få undan en markant kvantitet av kolsyran. Tänk även på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som likaså påverkar densiteten.

När förjäsningen är klar ska musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var noga med att inte få med något annat än bara vätska ner i jäskärlet. Krama ur den sista saften ur bären för att erhålla mer smak. Vinet bör jäsa i cirka 2-4 veckor beroende på vilken variant av vinsats det är. Exempelvis så påverkar jästtypen tiden.

Tappa sedan upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ännu en aning vinsvavla efter en månad och avvakta därefter en månad till innan upptappning av vinet.

Var noggrann med att skölja ur hinkar och kärl noga efter bruk. Det bästa är att använda oparfyrmerade rengöringsmedel ifall man inte vill riskera att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det bra att ha ett fat att lägga skopor, mätglas och oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i kontakt med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett oerhört utbud som hjälper dig att nå målet. Företaget har specialiserat sig speciellt på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder även mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB saluför även aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som flertal hemmabryggare använder sig av.