Frågor om bilder

Frequently Asked Questions

F=fråga
S=svar
F GIF eller JPG?
S
GIF är lämpligt på mindre bilder som klarar sig med mindre färger. Om du vill skapa animerade bilder eller bilder med genomskinlig bakgrund så är det GIF som du ska använda dig av. JPG lämpar sig för större bilder, ex foton då det är en bra komprimering.

F Mina bilder syns inte!
S Kontrollera HTML-koden och se till att du har stora och små bokstäver lika både på bildnamnet och i koden. Servern är ofta ‘case sensitive’ , den skiljer altså på stora och små bokstäver. bild.jpg och bild.JPG inte är samma sak.

F Mina bilder laddar sakta
S Bilder på webben och bilder för utskrift är två helt skilda saker, en normal bildskärm klarar inte av att visa mer än 72dpi. Trotts detta så ser man många bilder på webben med en enorm upplösning. Om du scannar en bild som är avsedd att visas på webben se då till att inte ha en högre upplösning än 72dpi. Experimentera gärna med olika komprimeringar i jpg, kan man kanske dra ner lite på kvaliteen för att istället
vinna i hastighet. experimentera!
Om du vill förminska befintliga bilder så finns det flera bra program, en online- tjänst som man man ha nytta av är websitegarage GIF LUBE.


F Skapa transparenta giffar.
S Om du har Photoshop så är detta lekande lätt, se till att bakgrunden är av en avikande färg jämfört med resten av bilden. Om du inte redan har gjort det så ändra bildens läge till ‘indexed color’ ( IMAGE / MODE / INDEXED COLOR ). Välj nu FILE – EXPORT – GIF89a export. Nu får du välja
vilka färger som du vill ha transparenta, välj med pipettverktyget i bilden eller i menyn. Tryck OKEtt annat bra program att använda sig av när man gör transparenta bakgrunder är L-Wiew Här kan du ladda hem programet. Öppna bilden i L-Wiew. Se till att bakgrunden på bilden du vill använda dig av är någorlunda enfärgad. Välj “Retouch” i menyn och “Background color” Välj om du vill maska bilden med svart eller vit färg. Sen väljer du färgen på bakgrunden i listan. Spara sedan bilden som GIF89a.


F Skapa animerade giffar.
S En animerad gif är ett antal .gif bilder som spelas upp efter varandra. När du har gjort de bilder du vill använda så är det dax att ladda hem ett verktyg för att sätta samman bilderna till en rörlig kedja. På denna adress kan du hitta många användbara verktyg.

copyright 1996-2003 Swepromotions – – – –