Akta dig för ID-kapning

En bedragare kan ha flera skilda skäl till att stjäla någon annans identitet. Ibland stjäls identiteter slumpartat, medan de andra gånger kapas efter noggranna kontroller om vad personen bakom identiteten har för tillgångar.

I boken finns en mer komplett och bra checklista. ID-kapningsboken finns som e-bok i biblioteken samt kan inhandlas på allt-fraktfritt. Klicka på bilden för mer Inuti.
Få reda på mer här

ID-kapning baserad på utseende

När ID-kaparen vill bruka din identitet därför att skapa “äkta” pass, körkort eller andra ID-handlingar, alternativt för att ägna sig åt människosmuggling, så grundar sig urvalet av offer till stor del på utseende. Ifall ditt utseende stämmer överens med utseendet på den individ som denna legitimation ska skapas åt så räcker det som skäl för dem att välja dig som offer för ID-kapning. Folk som utsätts för människosmuggling, så kallad human trafficking behöver “äkta” handlingar under falska/stulna identiteter. Detta gäller också för flera olagliga migranter.

ID-kapning för falsk identifikation vid brott

När någon som man inte känner till, använder sig av ens identitet därför att identifiera sig i olika situationer kan man oerhört enkelt råka väldigt illa ut. Brottshandlingar som begås kopplas till offret för ID-kapningen och bevisningen är vanligtvis knepig att motsäga.

Med hjälp av en stulen identitet kan man även vittna falskt vid rättegångar, lämna falska intyg och i många skilda känsliga sammanhang utge sig för att vara den människa vars identitet man stulit – som t ex vid uthämtning av försändelser alternativt för att komma åt personens barn.

ID-kapning för stöld

ID-kapning för stöld är sannolikt det vanligaste motivet för ID-kapning, personen som stjäl din identitet vill stjäla dina tillgångar på en lång rad skilda kreativa vis. Det kan handla om kapning av ditt bankkonto, låntagning i ditt namn, beställning av varor i ditt namn osv. Här brukar ID-kaparna rikta in sig på folk som de på förhand vet eller misstänker har tillräckligt med finansiella tillgångar för att brottet ska löna sig. Dessa uppgifter hittar man lätt genom publika sajter som t ex ratsit.se, men även genom vittjning av post.

Ett annat sätt att förskingra pengar med hjälp av en kapad identitet är genom att sälja saker som inte existerar i den stulna identitetens namn. Personer med gamla, inaktiva konton på säljforum såsom eBay alternativt Tradera kan bli kapade och sedan är det fritt fram för ID-kaparen att “sälja varor” via kontot, med hjälp av dess meriter. När de beställda varorna uteblir, vilket sällan uppdagas förrän någon vecka/några veckor efter att den intet ont anande köparen genomfört betalningen till ID-kaparens bankkonto, så har ID-kaparen redan hunnit mottaga åtskilliga betalningar från annorlunda köpare, samt täcka över sina spår. Offren i en sådan härva är både den som får sin identitet stulen och oskyldigt anklagas för brottet, och alla de konsumenter som köper varor i god tro och får sina pengar stulna.

ID-kapning för hämnd

Ibland händer det att hämningslystna personer stjäl identiteter för att ge personen bakom identiteten dålig uppmärksamhet. Ett typiskt fall är när en man en gång hämtade bilder från sin ex-flickväns Facebookkonto för att sedan återanvända dessa i ett sammanhang på nätet där hon erbjöds för prostitution.

ID-kapning “för skojs skull”

Somliga brottslingar agerar med motivet att det är “spännande”, “roligt” och ger en stundtals beroendeframkallande adrenalinrush. Att stjäla identiteter är ett förhållandevis säkert brott (sett till hur många som verkligen fälls) som skänker omedelbar tillfredsställelse.