Dags att börja med LCHF för viktkontroll och hälsan?

LCHF förklarat

LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ca Lite kolhydrater samt mycket fett. Detta är en ganska ny beteckning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ner i vikt. Det var dr. William Banting som först dokumenterade dieten och gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han såg att när människor drog ner på socker, öl, bakverk och andra kolhydrater så tappade de i kroppsmassa ganska snabbt. Vill Du veta mer Klicka HärLCHF-dieten enligt Bantings bok glömdes dän under centrum av 1900-talet och man började fokusera på att istället avlägsna allt fett ur kosten, vilket oxå funkar i teorin, men människor gick hungriga och föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.

Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna kvar. Man får äta sig mätt av massor av goda maträtter som är rika på äggviteämne samt – framför allt – fett. Det är ovant för folk som försökt gå ner i kroppsmassa fordom att plötsligt tvingas lägga till en massa feta rätter i sin mat, fettet som man fordom trott var den fina figurens värsta motståndare!

Anledningen ligger i att om kroppen känner sig förvissad med vetskapen om att fett hela tiden delas ut i stora mängder, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nästan ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.

Proteinintaget skall vara på ca samma nivå som man tidigare också fått rekommenderat, eventuellt något högre. En bra distribution ser ut ca såhär:

Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10

Detta innefattar alltså för normal LCHF, varken superstrikt alternativt lite mer frikostig. Vilken grad man själv mår bra av att ligga på får man experimentera fram, men för att snabbt gå ner i vikt är det bra att äta så lite kolhydrater som möjligt, det finns de som inte äter en enda kolhydrat under viss tid för att maximera viktnedgången och fettförbränningen.

Äta bra med LCHF

I början kan det kännas häftigt att avsäga sig livsmedel som fordom fyllt ens måltider, som makaroner, ris, bröd, potatis, rotfrukter – och godis självklart. Vad lägger man nu bredvid köttet? Samt hurdan ordnar man nu fredagsmys? Samt vad kan man dricka i själva verket?

I frekvens med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter och nya recept, allt för att göra dieten så alldaglig som genomförbart att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, äta LCHF-pasta och sjögräsnudlar, och njuta av tiramisu, cheesecake och ett litet antal rutor mörk choklad alltemellanåt. Den som absolut undersöker möjligheterna i LCHF behöver inte sakna någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.

När det innefattar dryck så är bubbelvatten både gott och läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- samt kalorifria smakgivare till bubbelvatten – oavsett man handlat det från butik alternativt kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.

I Aromhusets sortiment finns också kaffearomer, gräddaromer samt et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en enda droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att krydda fet yoghurt och vipsad grädde med och ihop med en eller ett par droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, helt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att anskaffa på www.allt-fraktfritt.com.