Erytritol – ett naturligt kolhydratämne

I druvor, päron, meloner och övriga bär och frukter finns det naturliga kolhydratämnet erytritol. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater som stärkelse eller socker, därför att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras således outnyttjat genom urinen. Det är via jäsning av druvor som erytritol framställs. När man tillsätter bakterier till druvsockret så sker ändring och det blir erytritol, enligt en alldeles okonstlad process.

Erytritol är bra lämpat till den som önskar äta en lågkolhydratkost och undkomma onödiga kolhydrater. Erytritol skadar inte tänderna och fungerar dessutom som en antioxiant. Ämnet består av inga kalorier medans vanligt socker består av 400 kalorier per 100g.

Erytritol är baserat på en sockeralkohol som har kemisk uppbyggnad som liknar både socker samt alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Även om ämnet funnits i Japan och USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.

Erytritol äger likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket tenderar att skänka upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskfylld effekt och den påminner en del om samma kylande verkan som xylitol och mentol har.

Erytritol är i synnerhet lämpat åt diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen opåverkad.

Kroppen bearbetar erytritol på annat sätt än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin storlek upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir enbart partiellt absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare till tjocktarmen där de bryts ned av bakterier som bildar gaser samt fettsyror. Det resulterar i vad man i normalt tal kallar för lös mage. sötningsmedel blodsocker

En besynnerlig omständighet kring erytritol är att ämnet ej får förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen typ av sockeralkohol får förekomma i dryck därför att risken att få i sig större mängder socker genom dryck är ökad. Tyvärr faller erytritol inom samma lagstiftning.

Om man följer föreliggande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter framställande, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Det finns olika varumärken som består av erytritol. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som innehåller 500 gram. För den som tycker om bakning är strösöt perfekt. Samtliga godsaker som man uppskattar att stoppa i sig kan helt plötsligen bli nyttigare fast med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker samt ersätter det vad gäller både sötma samt dosering.