För bättre hantering av dina tabletter – använd magnesiumstearat

Tabletter blir klara på nolltid och produktionen kan vara helt fantastiskt att beskåda. Det är inte alls som tänker på att det måste finnas släppmedel i tabletter. Om man inte använder det blir tabletterna svåra att ta ur formen.

Släppmedlet magnesiumstearat ger ofta bra resultat vid användning. Då kan de tryckas ut lättare. När produktionen är klar kan de enkelt packas.

Men vad är egentligen magnesiumstearat som används inom medicinindustrin?

Det är helt enkelt så att magnesiumstearat kallas för släppmedel i tabletter. Det är som en tvål med magnesium och stearat.

Om du använder Magnesiumstearat får du en blank yta på tabletterna. Normal dosering är 0,5 till 1%, i extremfall 2%. Blanda det sist och max 5 minuter. Om tabletten blandas fel blir den skör.

Magnesium stearat kan inte lösas av vatten. Genom pressen formar du pulvret till tabletter. Självklart är det säkra ämnen.

Snabb produktion är ett måste

Idag är snabbheten viktig. Stansarna kan köra nonstop idag. Allt mer avancerad teknik kan dessutom räkna tabletterna fortare.

Genom att automatisera tillverkningen har man också tagit bort risken för att bakterier sprids. Fel förekommer självklart men då man kan stoppa processen och rätta till felet.

En tablettpress kan göra upp till 3 000 tabletter i timmen. De maskinerna har ofta en stans. Det finns maskiner som har upp till 32 huvuden. Då väller det ut.

Om en produktion måste stoppas är det sällan tabletterna det beror på. magnesiumstearat
Inte när det handlar om magnesiumstearat.

Tillverkningen måste flyta på. Om en stans blir klibbig måste produktionen stoppas. Tablettstansen skadas kanske till och med av detta.

tabletter

För att produktionen ska vara snabb och smidig så måste man alltså se till att dosera klibbmedlet rätt (upp till 20% är vanligt) samt använda 0,5 – 1% släppmedel som förhindrar den här typen av problem.

Hos allt-fraktfritt.se kan du köpa både släppmedel och klibbmedel.

Du måste planera din produktion.

Tabletter kräver en del planering att tillverka. Du får inte glömma bort att planera för släppmedel i tabletterNA.

Om du gör på rätt sätt kan du spara mycket tid. Du kan vinna mycket på att kontrollera släppmedlet. Då får du till ett riktigt bra resultat.

Det är förstås något som inte bara har med släppmedlet att göra så det är viktigt att se närmre på saker som ingredienser som motverkar fukt och förpackningar som är lätta att hantera och som ger tabletterna ett riktigt gott skydd.