Gratis e-bok om ett stigande problem: ID-kapning

Ett stigande bekymmer i vårt samhälle är ID-kapning. Att det har blivit allt vanligare beror främst på att vi i allt större omfattning lagrar vår information på webben. Är vi inte tillräckligt aktsamma så kan rejäl förödelse uppstå. Det är givetvis en oerhörd risk för de som uteslutande använder ett enda lösenord för samtliga sina inloggningar. Det är ogenomtänkt och tyder på att bekymret kring ID-kapning inte tas på allvar.

För att förhöja seriösiteten krävs självklart en större medvetenhet om ID-kapning. Det är ett rejält bekymmer och det drabbar inte enbart andra. Det kan lika gärna drabba dig nästa gång.

För att undfly att drabbas kan det nog främja att försöka tänka som bedragarna och vilka möjligheter som finns. Ju större medvetenhet desto mer insikter om bedragarens procedur. Ett bedrägligt beteende kan ju faktiskt uppvisas på många annorlunda sätt.

Att tappa sitt kontokort för att därnäst upptäcka att det blivit länsat därför att det inte spärrades i tid är en sak. Det handlar om en relativt tydlig vårdslöshet. Att sedan en stor andel av alla butiker varken kräver ID eller PIN-kod vid köp är beklagligt. För att inte tala om vad en bedragare kan åstadkomma på webben med kontokortets kortnummer.

Mer lömska bedrägerier kan utföras när bedragren dessutom kommer över mer grundlig känslig information. Det kan exempelvis bli fullt möjligt för bedragaren att ansöka om ett lån i offrets namn. Har offret en god kreditvärdighet kan det handla om tämligen rejäla summor. Bedragren för oftast över pengarna till flera skilda konton, i flera led och via så kallade målvakter. Det är inte alls säkert att polisen framgångsrikt kan klara upp brottet.

Och den som drabbas av en sådan omfattande kapning måste ha en bra försäkring för att inte riskera att bli skuldsatt under väldigt lång tid. Vanligtvis erbjuder försäkringsbolagen konkreta försäkringar mot just ID-kapning.

Hur lyckas bedragren tillgå personlig information då? Som tidigare påtalades så är en vidöppen dörr på nätet en stor resurs för ID-kaparen. Men det finns även mer klassiska tillvägagångssätt för ID-kaparen. Att till exempel vittja brevlådor brukar kunna ge ganska gott resultat.

En del bedragare lyckas även uträtta en justering av offrets adress, vilket innebär att bedragaren i lugn och ro kan gå igenom offrets post i jakt på ändamålsenlig information. Inte sällan tar det flertalet dagar innan offret faktiskt upptäckt att det skett en adressändring. Det vore ju nämligen inte osannolikt om det inte skulle dyka upp någon post på några dagar.

Det finns en oerhört informativ bok i ämnet som heter ”Hur man skyddar sig mot ID-kapning”. Det är en kostnadsfri e-bok som finns tillgänglig via de flesta bibliotekens e-tjänster. Boken är fullspäckad med olika tänkbara scenarier som man kan utsättas för. Men framför allt innehåller boken upplysningar om sådant man bör tänka på för att förhindra att bli utsatt för ID-kapning.

Boken är så pass viktig att samtliga bör läsa den. Framför allt för att höja medvetenheten kring ID-kapning och att insikten av att vara vaksam kan spridas vidare till andra personer. Det är viktigt för att på sikt vidga tryggheten i samhället.