Håll dig frisk genom att hålla en regelbunden vätskenivå

Både människan och jorden består båda till otroligt stor del vatten. Fakta är att det inte finns en enda organism på vår jord som inte är beroende av vatten för att överleva. En person t. ex. dör på bara några dagar ifall hon inte får i sig denna livets förfriskning.

sodavatten smakersmaker för kolsyrat vattensmakessenser kolsyrat vatten

Rekommendationen som brukar ges till oss är att dricka mellan 1-2 liter vatten – utöver den vätska vi får i oss genom maten. Ifall man svettas mycket, är aktiv, stressad, är i varma klimat el. dyl. så måste man inta ännu mer än så. Få förstår vikten av detta och slarvar med vattenintaget. De kortsiktiga effekterna av att inte få i sig nog med vatten är bl. a. slöhet, bristande koncentrationsförmåga, huvudvärk och lätt irritation.

När man arbetar är det inte ständigt så lätt att komma ihåg vattnet, antagligen känns en kopp kaffe som en mer logisk dryck när energinivån sjunker. Kaffe är vätskedrivande så gällande den så känsliga och viktiga vätskebalansen är det en sann bov. När energikicken från koffeinet har lagt sig så är man plötsligt än tröttare och mer ofokuserad.

De långsiktiga effekterna av ett för lågt vattenintag är att kroppen blir mindre resistent mot virus och andra sjukdomar. Man drabbas även av de kortsiktiga effekterna ofta vilket leder till att man eventuellt ser sig själv som en individ med låg energi samt bristfällig kompetens att få saker uträttade. Man vill gärna ta det lugnt och slippa pressa sig för mycket. Det är ett destruktivt mönster, särskilt när man tänker på att lösningen är så lätt. Det är ju bara till att dricka mer vatten.

Vätskeintaget bör vara utspritt i många mindre intag med jämna mellanrum under dagens lopp. En vattenautomat på jobbet underlättar för personalen att minnas att dricka vatten regelbundet. Den gör det också en aning roligare samt godare att inta – i synnerhet om den är utrustad med dubbel kran och erbjuder både slätt och kolsyrat vatten. De flesta moderna vattenautomater har kylare så att vattnet hela tiden ska kännas friskt och kyligt.

Kolsyrat vatten är uppskattat av massor, bubblorna skänker en extra känsla av fräschör och efter intaget så känner man sig renad och uppfriskad. När man ser till handeln så säljs det idag mängder av kolsyrat vatten, och bäst av allt säljer kolsyrat vatten som är en aning smaksatt. Man har länge kunnat finna bubbelvatten med smak av citron, men de senaste åren har marknaden svämmat över med kolsyrat vatten med mängder av olika smaker att välja mellan.

Gert Strand AB heter det bolag som bland annat säljer varumärket Aromhuset – aromer för smaksättning av kolsyrat vatten. Strand har tagit fram 16 smaker av varierad typ – alla fria från både socker och kemiska sötningsämnen, och de har nått stora framgångar på kort tid. Nu har han tagit sikte på arbetsplatsernas vattenautomater och lanserar sex av sina smaker – äpple, granatäpple, hallon, blåbär, persika samt melon – i ny, större flaska, med en noggrant framtagen pump för enkel dosering.

Man avgör själv hur mycket smak man vill ha på sitt vatten och doseringen går på en halv sekund. Med Aromhusets smaker vid vattenautomaten på arbetet så kommer all personal ha lättare för att komma ihåg att hålla vätskebalansen under kontroll – något som både arbetsgivare och medarbetare vinner på.