Håll ett öga på Svarta listan som varnar dig innan man handlar på nätet

Att kunna vara uppkopplad online nu för tiden anser många vara en grundförutsättning för att handla, ta del av tips etc, men nätet har dessutom en dunkel sida med ökat spelberoende alldeles för lätta för att “köp nu – betala sedan”.

Svarta listan är ett utmärkt sätt att hålla någotsånär bra koll på Internets oetiska och skumma aktörer.

Den varningslista vi talar om uppdateras hela tiden med de företag eller personer som bland annat är kända för att uttnyttja sina kunders okunskap eller beroende.

Gör Svarta listan någon nytta då man kollar de flesta nyheter?

Nu kan man förstås tycka att det räcker med att läsa dagstidningar på nätet för att hålla koll på skandaler. Spelbolaget Betsson är ett bra exempel på en sajt som anses vara oseriös och oetisk för att det utnyttjar vissa spelares spelberoende som förlorat mycket pengar, dragit på sig enorma skulder och tidningar har bevakat hur det gått med dessa anmälningar.

Svarta listan på företag i spelbranchen

Tidningarna bevakar till en viss del, men följer sällan upp “heta nyheter” som den stackaren som lurades att spela mer och mer I hopp att vinna tillbaka sina pengar och gick I både företags- och personlig konkurs. Med Svarta listan för spelsajter på t.ex. gertgambell.com så ser du direkt vart det har varit problem.

Använd korrekt samt bra varningslista

När du spelar eller handlar online så bör du först kolla på en aktuell och relevant varningslista om det finns varningsflagga hissa för aktuellt företag eller sajt.

Svensk Handels Varningslista
Det är bara om svartlisningen är aktuell och inte gammal som man ska lite på dess information. Bara för att många varnar om Betsson och deras olika bolag just nu så behöver det inte alltid ha varit så.

Om det varningsinfo som man läser är gammalt så kan det vara inaktuellt. Det är mest vanligt folk som skriver sina åsikter på Svarta listan eller i olika forum.

Är man smart så tar man även en titt på vad gemene man säger om en viss produkt eller tjänst. En viktig parameter är att kolla om det är många som klagar, då kan det finnas anledning att tro att varningslistan har rätt upgifter.

Det går snabbt att söka mer information om just detta för att verifiera det. Om kusten ser klar ut så är det bara att surfa vidare till sajten som man är intresserad av med vetskapen om att den med allra största sannolikhet är okej.

Särskilt då du läser fakta på nätet kan det vara nödvändigt att vara kritisk

Glöm inte bort att konkurrensen är tuff på nätet och det finns folk som tycker att det är helt okej att svartlista och baktala andra för att själv hävda sig. Kolla alltid vem som ligger bakom de negativa kommentarerna.

Generellt kan du lita på informationen från större tidningar, TV och företag som inte tvekar att skriva ut sitt namn. Är inlägget anonymt ska du inte fästa någon vikt vid det.