Low Carb High Fat på olika LCHF-sätt

Idag, när LCHF och andra kolhydratreducerade dieter har blivit så otroligt populära, har klara förgreningar börjat bildas i konceptet. Förut stod alla kolhydratnobbare eniga mot mobben av alla de som visade tvivel, men nu förekommer det en fullkomlig del halvfanatiska grupper inom LCHF också.

Fakir-LCHF

Detta är den mest extrema formen av LCHF för den består endast av exakt LCHF. Fakir går ut på att äta inget kolhydrater vilket gör att man i stort sett utesluter allt bortom kött och ägg. Inga mejeriprodukter, grönsaker, nötter eller bär är tillåtna. Fakir kan man köra ett tag, för att t ex gå ned i kroppsmassa snabbare eller ”deffa”. Det blir dock ganska enformigt samt snart vill man lägga till en aning mejeri och grönsaker.

Strikt LCHF

Om man äter i enlighet med strikt LCHF så ligger kolhydratsgränsen vid 2 %. Äter man 2000 kalorier om dagen så får bara 10 gram av dessa vara från kolhydrater. Detta är en svår sak att nå och allmänt finns det inte plats här för varken mejeriprodukter eller nötter utan endast någon grönsak.

Normal LCHF

Detta är den LCHF-variant som de flesta följer. Här ligger kolhydratsgränsen vid 5 % vilket för en normal människa innebära 25 gram kolhydrater om dagen. Här finns plats för både någon mejeribaserad sås och grönsakstillbehör. Ibland oxå en aning av någon LCHF godis.

Liberal LCHF

Här har vi den övre gränsen för vad som kan kallas LCHF. Toppen 10 % av energiintaget får komma från kolhydrater vilket de facto innebära ca 50 gram kolhydrater vid en normal kosthållning. Här kan man fläska på skaplig med både mejeri, nötter samt vegetabilier samt utrymme finns för både godsaker samt pizza, pasta o dyl. (LCHF-recept ja!)

Vilken grad passar Dig?

När man är totalt ny på det här med LCHF kan det kännas som en djungel och det endaste som absolut funkar är att känna sig fram. Kroppar fungerar olika men att vara försiktig med kolhydrater funkar för i stort sett alla, blott på en aning annorlunda grad. Vissa går ner i vikt jättesnabbt, trots att de kör liberal LCHF, andra måste kanske fakira för att få bort de sista envisa kilona.

Naturlig vs konstgjord LCHF

Ett övrigt mycket omdebatterat ämne inom LCHF är det här med att använda sötningsmedel, glutamat och andra E-ämnen och artificiella aromer.

Ena sidan anser att man äter enligt LCHF för att det är så hälsosamt och artificiella ämnen rimmar inte med hälsa.
Andra sidan anser att en LCHF-diet kräver tillsatser för att man ska orka förtära enligt modellen för alltid, eljest är den för begränsande. Man vill hava sina Sucralose-droppar i kaffet alternativt sina smakessenser i frukostyoghurten. Man vill kunna baka godis till bjudning och inte sitta vid bjudningar utan chans att ta smaka allt gott. Njuta helt enkelt – för LCHF är i mycket en lyxmat så varför inte göra det ännu godare. Mer Info HÄR

Sucralosedroppar, kaffearomer, bordsvattenaromer samt vispgräddearomer helt fria från kolhydrater samt kalorier, men fullsprängda med briljant smak finns att anskaffa under varumärket Aromhuset från www.allt-fraktfritt.com