Mikrokristallinsk cellulosa ger bra kvalitet på tabeltter

Medicinska tabletter har ju sina krav att leva upp till. Det gäller alla aspekter av tabletten. När man tillverkar tabletten så använder man klibbmedel. Klibbmedel i tabletter binder samman tabletten. Det vanligaste medlet är mikrokristallinsk cellulosa.

tabletter

Mikrokristallinsk cellulosa är naturligt

Cellulosa finns i plantornas fibrer. Den löses inte upp. Det beror på att den har en mycket stark intramolekylär struktur. Det går att modifiera cellulosa med hjälp av hydrolys. Då bildas mikrokristallinsk cellulosa.

Mikrokristallinsk cellulosa är särskilt väl lämpad till pressning av tabletter. Man brukar säga 20 % doseringen men det finns ingen övre gräns. Det fina med det hela är att cellulosa fungerar som bindande och som diskintegrerande agent. Det vill säga att den också ser till att tabletten kan lösas upp när det behövs.

Hantera tabletterna rätt

När man har den här typen av klibbmedel i tabletter så är det viktigt att de hanteras på rätt sätt. De får exempelvis inte bli fuktiga. Du kan köpa mikrokristallinisk cellulosa på allt-fraktfritt.seDe är även packade i en helt fukttät och återförslutbar plastburk. Om tabletterna utsätts för fukt så kan tabletterna mjukas upp och förstöras. Med ett bra klibbmedel så är du skyddad.

Förpackningar som är säkra för patienterna

Patienterna förväntar sig fräsch och bra medicin. Kanske är det en doktor eller sjuksköterska som tar fram tabletten men det ska inte vara svårt. Det finns smarta förpackningar att använda.

Mikrokristallinsk cellulosa som klibbmedel i tabletter medför extra hårda krav. Det finns flera sätt att lyckas. I vissa förpackningar ligger tabletterna lösa. Då får inte burken släppa in någon luft.

Men ingen tablett klarar vad som helst. Detta gäller oavsett. En hammare mot en tablett är ingen bra kombination. Men normal hantering ska inte vara något problem. Små tillverkare brukar släppa en tablett i golvet och den skall hålla. Stora tillverkare har dyr mätutrustning.

Tabletter som läggs i förpackningar för en veckas bruk

Det finns tabletter som hanteras lite mer än andra. tablett
Om patienter har veckomedicinering kan de inte tas från kartan varje dag. Istället så läggs de i unika fack och det innebär lite mer hantering.

De tabletterna kräver oftast mikrokristallinsk cellulosa. På så vis håller tabletten längre.