Utrusta din hund med en hundsele

En hundsele används istället för ett hundhalsband och innebär, till skillnad från vad många människor kanske tror, inte nödvändigtvis att hunden i fråga är för bångstyrig för ett vanligt halsband. En hundsele är istället ett snällare sätt att föra sin hund ute än ett halsband är. Hundar kan också få nackskador av vanliga halsband som används fel.

Hundselar kan se ut på flera annorlunda sätt och varierar naturligtvis i både kvalité samt pris. Vilken typ av hundsele man köper beror på vad den ska användas till och vilken typ av hund man äger. Vill man ha en promenadsele till sin lilla chihuahua så handlar man en annorlunda sele mot vad den som vill använda sig av en dragsele till sin dobermann gör.

Att gå ut och gå med en hund i sele är inte nödvändigtvis lättare än att ha dem i halsband, hundar är tämligen starka också i kroppen, men med tanke på att en hundsele är så mycket bekvämare för hunden kan det hända att den känner sig mer tillfreds med en sele och därför drar mindre. En del hundar drar nämligen för att försöka ta sig loss från det obekväma halsbandet.

Spårning är en oerhört aktuell sport bland hundägare, hundar älskar att spåra och lär sig snabbt, vilket gör det till en kul sport för både hund samt ägare. En spårsele är bra att ha så att hunden kan springa och spåra öppet utan ett störigt halsband över halsen. Till sin spårsele är det effektivt att ha en spårlina så att hunden får ränna tämligen öppet när den spårar. En spårhund jobbar med full koncentration och ett rejält mått av iver, så hämmande halsband och för korta koppel är inte uppskattade.

Sedan finns det också dragselar som är snäppet mer avancerade än spårselar. En hund som ska dra en vikt efter sig behöver bra stöd för kroppen för att underlätta dragningen och en bekväm sele som inte skaver. Det är enormt relevant att tänka på att vara grundlig med hundens mått när man handlar en hundsele, särskilt en dragsele, med tanke på att den annars lätt klämmer, gör ont alternativt skaver. En kortpälsad hund behöver därtill redigt med vaddering mellan remmar samt päls.

Dragselar består av de klassiska remmarna runt bröstkorg och över bringan, men sedan löper det även remma runt dess rygg och kring dess svansrot, allt därför att ge hunden så gott stöd som möjligt. Man kan låta sin hund dra en mängd olika föremål som slädar, skidor, pulkor, cyklar samt vagnar av diverse slag. En hund är verkligen en bra kompis när man beger sig ut på utflykt i naturen, inte bara som sällskap utan också som drag- och bärhjälp.

När man investerar i en hundsele så ska man såklart se till att den kommer att passa den hund man avser den för, dessutom är det centralt att den är redigt vadderad och tillförlitlig nog för ens fyrbente vän. De flesta selar innefattar skinn alternativt olika polyestermaterial och vilken som är bäst beror på ens behov. En bra sele kan hålla livet ut och brukar kosta några få hundralappar. Det är en mycket vettig investering.

Om man bryr sig om sin hund, dess välbefinnande och bekvämlighet så är enhundsele ett bra alternativ till obekväma och då och då smärtsamma halsband. Om hunden drar i sin sele så behöver den tränas för ett strypkoppel kommer bara att avhjälpa problemet tillfälligt, snart tränar den upp sina hals- och nackmuskler och drar lika mycket med stryphalsbandet som med det vanliga. Dessutom kan man skada sin kompis med ett halsband, vilket man inte gör med hjälp av en välsittande hundsele.