Vad bör man tänka på när huset ska målas

Att måla hus är inte alltid världens lättaste sak, trots vad reklamerna antyder. Det är några saker man bör tänka på när man inser att det är läge att måla om huset, igen. Valet av inte enbart kulör utan framför allt färgkvalitet är självfallet det viktigaste. Lägg därtill hur man målar och förarbete, så blir husmålningen inte något man utför i en handvändning. Men om man till det lägger till hur fantastiskt vackert ett nymålat hus blir, så är det närapå ständigt värt mödan.

Färg till fasadmålning innehåller två saker, pigment samt bindemedel. Bindemedlet kan antingen vara linolja, alkydolja eller vatten. Pigmentet å sin sida är antingen naturligt eller syntetiskt framställda.

Färgburkarna innehåller likaså tillsatser, så som gift mot mögel, dels därför att undvika mögel i färgburken, dels därför att undvika det på den målade fasaden. Förr var det väldigt typiskt med giftmängder i färgen, men efter strängare regler har det lett till att färgen har blivit mer eller mindre giftfri.

Giftfri färg är oerhört lovvärt, men tyvärr leder det inte allt för sällan till att svartmögel och alger snart får grepp i fasaden som får de karakteristiska svarta mindre prickarna. Det kan uppträda efter bara ett par månader efter att man har målat huset. För att bli fri från algerna och möglet får man då lov att rengöra med algtvättmedel, vilket i sin tur kanske inte alla gånger är bra för miljön det heller. I skrivande stund finns inget bättre alternativ och väntan på en giftfri, mögelavstötande färg är stor.

Idag har man endast två möjligheter, spruta på Tvärstopp
utanpå färgen för ett skydd upp till 10 år alternativt Fulstopp
för ett skydd upp mot 4-5 år.

Vad bör man använda för bindemedel då? Olje- eller vattenbaserat? Oljefärger, som består av till exempel alkyd- eller linolja anses äga oerhört bra duglighet att tränga in i träet och ger då ett gott skydd mot vatten och fukt. De skänker dessutom fasaden en glänsande yta. Vattenbaserade färger kallas för slamfärger och i den gruppen ingår exempelvis Falu rödfärg. De är inte vattenprotektiva alls, men å andra sidan är de helt öppna för eftertork. En fasad målad med slamfärg ges en glanslös yta.

Även förarbetet varierar mellan diverse typer av färgval, dock inte i så enorm utsträckning. I stort sett eftersöker man att få bort all onödig färg som annars kan flagna när man har målat. När det handlar om att måla hus med både olje färger innebär förarbetet att man skrapar bort färgflagorna med valfri variant av skrapa – det finns en uppsjö olika på marknaden, allt från billiga enkla trekantsskrapor till avancerade med hårdeggsblad som man kan ersätta. Har man slamfärg så räcker det med att borsta fasaden med en hård stålborste för att få bort onödig färg.

Vart femtionde år behöver man dessutom åstadkomma en mer heltäckande fasadrengöring, nästan som en renovering av husets kulör. Då tar man bort all färg ner till träet med hjälp av värmepistol samt skrapa.

När man har lyckats utse färg samt skrapat rent huset så är det endast att sätta igång med det roliga – att måla. Det är bra att tänka på att ha bra penslar när man ska måla större ytor, den pensel som är dyrast i affären kan mycket väl bli billigast i längden! En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man ställer sig och börjar måla hej vilt är att vara medveten om i vilken ordning man ska måla allt, ha en bra arbetsorganisering helt enkelt. Vart bör man börja? Ska hela huset målas om i år, eller kanske halva kommande år? Vilka fasader bör i så fall målas i år?

Bör man penselmåla eller sprutmåla huset? Sprutmålning med de nya Wagnersprutorna är mycket snabbare, man kommer åt överallt. Främst är det betydligt roligare.

Har man gjort samtliga förberedelserna ordentligt så är det, trots en del slit, inte så avancerat att måla hus, men resultatet blir utmärkt!