Vilka effekter har kolhydrater gällande vikten?

Enligt Atkinsdieten ska man hålla igen på kolhydraterna, och det finns en elementär orsak till att dra ned på just de snabba kolhydraterna – viktminskning.

Den här vetskapen är dock ingen nyhet. Redan under tidigt 1900-tal var dieterna fattiga på kolhydrater eftersom man märkte att patienter med diabetes levde längre om man tog bort kolhydrater, d.v.s. socker ur kosten. Redan då hade man upptäckt att kolhydrater påverkade blodsockret och vikten. Klicka nu Det var i själva verket inte förrän på 1970-talet som det blev populärt att gå ner i vikt med stöd av lågfettkoster, vilket är tvärtemot Atkindietens principer.

Men tar man bort fett ur kosten måste det ju ersättas med något. Det är sällan den typen av ersättning blir fattig på kolhydrater. En kost som innehåller mindre kolhydrater är oftast bättre för både vikten samt blodfetterna jämfört med en lågfettkost. Det har exempelvis noterats att frukost enligt lågfettkost som består av mycket kolhydrater bidrar till en stegring av insulinet. Det sliter på kroppens kärl, och är näppeligen hälsosamt i längden. Under de senaste åren har ny vetenskap visat att en kost som har mindre kolhydrater mestadels är bättre för både vikten och blodfetterna jämfört med en lågfettkost.

Det som gäller för både snabba samt långsamma kolhydrater är att de omvandlas till socker i samma stund som de når tarmen. Det är tarmens enzymer som bidrar till den effekten. Det omvandlade sockret portioneras efteråt ut i kroppen. Samtliga kolhydrater vi får i oss i kroppen omvandlas till socker. Hur omgående sockret sedan går ut i blodet beror på vilken typ av kolhydrat som har ätits. För att sockret ska omvandlas till energi måste insulin produceras som i sin tur öppnar cellerna för sockret.

Det faktum att mindre kolhydrater leder till en bättre utgångspunkt för viktminskning är något som lockar flera människor att välja bort lågfettkost. För många är det angeläget att omedelbart samt effektivt uppnå en hälsosam vikt, och för det avseendet krävs en hållbar diet. I enlighet med lågkolhydratkost som Atkinsdieten förbränns fettet som kroppen tar upp väldigt fort. Det beror på de låga nivåerna av det hormonella insulinet.

En markant styrka med lågkolhydratkost är att man vill äta mindre, och utan att vara i behov av att räkna kalorierna så äter de allra flesta överviktiga överlag mindre mat som är lågkolhydratkost. Socker och stärkelse kan medföra att hungern blir allt mer uppenbar, och följaktligen bör den typen av intag minskas. När kroppen väl får i sig lagom mängd kalorier så finns heller ingen anledning att räkna dem. Viktnedgången blir ett faktum, och dessutom finns det goda chanser att bibehålla en önskvärd vikt med Atkinsdieten.

Det finns utsikt för de som äter lågkolhydratkost att förbränna 300 kalorier under vilande tillstånd mer än de som äter alternativ kost. Det motsvarar cirka en timmes krävande fysisks träning. Atkinsdieten kan således dagligen leda till ”extra träning” under tiden man vilar.

Sammanfattningsvis: Atkinsdieten reducerar hungern och medför att det inte blir utmanande att äta mindre. Därjämte ökar dieten fettförbränningen under sömnen. Atkinsdieten är den smarta vägen att gå ner i vikt och uppnå en sundare livsstil.